Proizvodi koji ne smiju nedostajati u svakodnevnoj njezi kože lica

Da li još uvijek vrijedi pravilo „manje je više“?

Koža je naš najveći organ i sve vrijeme nas štiti od uticaja vanjskih faktora. Da bi što bolje obavljala svoj zadatak, mora ostati zdrava i njegovana, a pri tome joj možemo i sami pomoći. Iako na izgled i zdravlje kože utiču i brojni drugi faktori, poput genetike, starenja, hormona i bolesti, redovna i pravilna njega kože može imati snažan uticaj na kožu.

Njega kože posljednjih godina je doživjela velik procvat, a sada na tržištu možemo pronaći mnoge sastojke koji različito utiču na kožu. U poplavi proizvoda i raznih sredstava teško je shvatiti koji su najprimjereniji za nas, a koje je bolje izbjegavati. Slijedite naše preporuke i njega kože će se pretvoriti iz nužnog zla u vašu omiljenu naviku.

Sigurno imate prijateljice koji ne mare za njegu kože, a i one koje na nju svaki dan utroše sat ili više vremena. Bez obzira kojoj navici naginjete, najprije morate dobro upoznati svoju kožu i slijediti tri osnovna koraka u njezi:

 • čišćenje
 • vlaženje
 • zaštita od sunca

Naravno, možete dodati i mnoge druge korake u njezi kože, poput korištenja tonika, seruma, aktivnih sastojaka i maski. Bez obzira na to koliko koraka sadrži vaša dnevna navika njege kože, držite se zlatnog pravila – nanesite proizvode prema gustoći od najlakšeg do najtežeg.

Prije nego što započnete njegu, odredite svoj tip kože. Oni se u osnovi mogu podijeliti na:

 • osjetljiva koža
 • suha koža
 • masna koža
 • kombinovana – na nekim mjestima masna, a na drugima suha
 • normalna – ni masna ni suha

Na osnovu tipa kože puno je lakše odabrati prikladne proizvode koji pomažu koži, a ne štete joj. Zato na svakom koraku njege provjerite koja vrsta proizvoda vam najviše odgovara.

  Bez obzira na to koliko koraka sadrži vaša dnevna navika njege kože, držite se zlatnog pravila – nanesite proizvode prema gustoći od najlakšeg do najtežeg.

  Čišćenje

  Pored nanošenja kreme za sunčanje, čišćenje kože je zasigurno najvažniji korak prema zdravoj i lijepoj koži. Operite kožu lica ujutro i navečer da se riješite nečistoća, izbjegnete začepljene pore i akne te vratite koži sjaj.

  Proizvodi za čišćenje kože lica se mogu podijeliti na dvije osnovne vrste:

  • sredstva za čišćenje na bazi vode: uklanjaju čestice na vanjskom sloju kože koje mogu biti posljedica zagađenja zraka ili nečistoće
  • sredstva za čišćenje na bazi ulja: izvrsni su za skidanje šminke i kreme za sunčanje jer ih rastvaraju, a istovremeno ne isušuju kožu

  Neke žene se također zaklinju u dvostruko čišćenje. U tu svrhu prvo se koristi sredstvo za čišćenje na bazi ulja koje uklanja šminku i izvlači nečistoće na površinu kože, a u drugom koraku se koristi sredstvo za čišćenje na bazi vode koje uklanja čestice s površine.

  Neka vam donja tablica pomogne u odabiru sredstava za čišćenje kože lica. Za postizanje najboljih rezultata kod umivanja lica koristite mlaku vodu jer topla ili hladna voda mogu dodatno osušiti kožu.

  TIP KOŽE

  VRSTA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE DJELOVANJE
  Masna ili sklona aknamaPjenušava tečnost – na bazi vode U dodiru s vodom ili dok trljate dlanove sredstvo za čišćenje stvara pjenu te tako uklanja nečistoću i višak sebuma iz pora.
  Suha, crvena ili sklona ekcemuKrema ili losion – na bazi vode ili uljaVećina takvih sredstava za čišćenje sadrži glicerin ili shea maslac, koji uklanjaju nečistoću dok njeguju i hrane kožu.
  Osjetljiva UljeLagano i hidratantno ulje poput arganovog može dobro očistiti i nahraniti kožu.
  Zrela kožaRastvorljivi balzam – na bazi uljaBogati balzam rastvara se u dodiru s kožom, čak i ako mu ne dodate vodu. Idealan je za skidanje šminke i djeluje umirujuće na kožu.
  Svi tipoviMicelarna vodaMicelarna voda dobro uklanja suvišne ćelije i ulje bez sušenja kože, ali nije dovoljna za veću količinu šminke. Bitno je samo isprati je nakon upotrebe mlakom vodom ili drugim sredstvom za čišćenje kože.

   

  Vlaženje

  Baš kao i čišćenje, hidratacija je osnovni korak za svakoga, bez obzira na tip kože. Među hidratantna sredstva uglavnom svrstavamo kreme za lice koje hrane i hidratiziraju kožu. Taj korak njege kože je izuzetno važan jer štiti kožu od gubitka vode, a ako krema sadrži i zaštitne faktore, onda štiti i od sunca.

  Odabir pravog proizvoda za vlaženje kože je jako važan jer različiti tipovi zahtijevaju različite načine hidratacije. Za najbolje rezultate nanesite hidratantno sredstvo na djelomično vlažnu ili mokru kožu. Tako ćete zadržati najviše vlage u koži.

  TIP KOŽE

  VRSTA OVLAŽIVAČA DJELOVANJE
  Masna ili sklona aknamaGel na bazi vodeNemastan, lagan ovlaživač koji se brzo upija u kožu i ne sadrži ulja. Ako uz akne imate crvenilo ili neujednačen ten kože, upotrijebite ovlaživač s niacinamidom.
  Suha, crvena ili sklona ekcemuKremaGusta krema s uljima koja će nakon nanošenja još neko vrijeme ostati na površini i postepeno hidratizirati kožu. Za najbolje rezultate koristite kremu s vitaminom C.
  Osjetljiva Krema koja ne nadražuje kožuKrema koja ne sadrži mirise, parabene ili druge nadražujuće tvari je najbolji izbor.
  KombinovanaKrema ili gelZavisno od toga da li je vaša koža suha ili masnija, slijedite gore navedene savjete za odabir sredstva za hidrataciju.

   

  Zaštita od sunca

  Za mnoge je nanošenje hidratantnog sredstva posljednji korak u njezi kože, ali time zaboravljaju najvažniji korak – zaštitu od sunca. Iako je vašoj kremi dodan zaštitni faktor, dodatna upotreba kreme za sunčanje je izuzetno važna.

  Nanošenjem kreme za sunčanje sprečavamo nastanak bora i finih linija na licu, nesavršenstva u teksturi kože i promjene u izgledu pora. Krema za sunčanje također štiti kožu od UV-zraka, koje istovremeno oštećuju kožu i čine je starijom, a također smanjuje rizik od nekih karcinoma kože.

  Za najbolje rezultate svakodnevno koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom višim od 30. Nanesite dvije čajne kašičice kreme na lice najmanje pola sata prije izlaganja suncu i ponavljajte nanošenje svaka dva sata.

  Međutim, proizvodi za zaštitu od sunca ne razlikuju se samo po zaštitnom faktoru već i po mehanizmu kojim filtriraju UV-zrake i štite kožu. Kreme za sunčanje dijelimo na mineralne i hemijske, a svaka ima svoje prednosti i nedostatke.

  VRSTA KREME ZA SUNČANJEPREDNOSTINEDOSTACI
  Mineralna – djeluje na površini kože i stvara fizičku zaštitu od UV-zraka pomoću odbijanja 
  • Zaštita od UVA i UVB-zraka
  • Pogodna i za osjetljivu kožu
  • Sigurnija – filteri ne ulaze u kožu
   
   
  • Može ostaviti bijele tragove na koži
  • Može začepiti pore
  • Izbjegavajte je u obliku spreja ili praha
   
  Hemijska – upija se i djeluje dublje u koži. Apsorbira UV-zrake i pretvara ih u toplinu koja se zatim oslobađa iz kože.  
  • Lakša, tanja i nevidljiva primjena
  • Manje je vjerovatno da će začepiti pore
   
   
  • Može uzrokovati akne, rozaceu i hiperpigmentaciju ili pogoršati njihov izgled
  • Veća mogućnost iritacije kože
   

   

  Merz Spezial vitamini za kožu, kosu i nokte

  Zdrava i njegovana koža ne zavisi samo od toga šta na nju nanosimo nego i od toga što unosimo u svoje tijelo. Iznutra je najbolje možemo nahraniti Merz Spezial proizvodima za kožu, kosu i nokte, koji sadrže kombinaciju 13 vitamina i minerala.

  Zato u svakodnevnu njegu kože dodajte i 2 Merz Spezial dražeje.

  Kako vam dražeje pomažu da dobijete svježu i zdravu kožu?

  KLJUČNA HRANJIVA TVARVRSTA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE

  Vitamin C

   
  • Ima važnu ulogu u proizvodnji kolagena, što utiče na elastičnost kože
  • Povećava efikasnost krema za sunčanje
   

  Vitamin E

   
  • Usporava starenje tijela i štiti ćelije od oksidativnog stresa
   

  Vitamin A

   
  • Održava zdravu kožu i sprečava sušenje
   

  Vitamini grupe B

   
  • Održavaju zdravu kožu
   

  Željezo

   
  • Osigurava koži potrebne hranjive tvari
   

  Cink

   
  • Podstiče razmnožavanje ćelija i rast tkiva za lijepu kožu
   

   

  Izvori:

  1. https://www.paulaschoice-eu.com/double-cleansing
  2. https://edit.sundayriley.com/oil-vs-water-cleanser/
  3. https://www.peachandlily.com/blogs/news/51223685-the-double-cleanse-the-what-why-and-how
  4. https://www.masterclass.com/articles/types-of-moisturizers#how-to-choose-moisturizers-for-different-skin-types
  5. https://www.nm.org/healthbeat/healthy-tips/do-you-really-need-a-skin-care-routine
  6. https://www.nytimes.com/guides/tmagazine/skincare-routine
  7. https://www.thorne.com/take-5-daily/article/pros-and-cons-of-different-types-of-sunscreen

  Proizvodi su dostupni u apotekama!