Kako se snalazimo sa sezonskim ispadanjem kose

Kako se snalazimo sa sezonskim ispadanjem kose

Sezonsko ispadanje kose u proljeće i jesen je prirodna pojava koju ne možemo spriječiti, ali je pravilnom njegom možemo ublažiti.

Kako ocijeniti da li nam je ispalo previše kose?

Sasvim je normalno kad izgubimo po 80 do 100 vlasi na dan. Međutim, ako ih ispadne više, treba se zamisliti. Iako ispalu kosu ne možemo tačno prebrojati, možemo odmah primijetiti gubitak kose: kada više vlasi ispadne kod pranja kose, više ih vidimo na češlju, četki i odjeći, a na vlasištu se kosa vidljivo razrjeđuje.

Takve probleme ima mnogo ljudi. Ispadanje kose naime spada u najčešće tegobe s kosom i vlasištem: pogađa 30 posto muškaraca do 30. godine života i svaku drugu ženu do 60. godine.

Kakav je životni vijek vlasi?

Svaka vlas prolazi kroz životni ciklus koji obuhvata tri faze. Kod zdravog vlasišta približno 85 do 90 posto folikula kose nalazi se u fazi rasta (anagenoj fazi). To je najduža faza koja traje od dvije do šest godina. Slijedi kratka, prolazna (katagena) faza od jedne do dvije sedmice, a zatim nastupa faza mirovanja (telogena faza) koja traje pet do šest sedmica. O povećanom ispadanju kose govorimo kada se broj vlasi u fazi rasta smanji, a broj vlasi u fazi mirovanja poveća. Ako je kosa koja izraste slabija i tanja nego ranije, postoji veća vjerovatnost da će brže ispasti.

Sezonsko ispadanje kose

Za sezonsko ispadanje kose često je kriv nedostatak vitamina. Zato je važno snabdjeti korijen kose dodatnim hranjivim sastojcima koji su neophodni za rast i obnavljanje kose. Rast kose možemo potaknuti i ubrzati proizvodima za dermatološku njegu protiv ispadanja kose koji sadrže dodatan izvor energije, potiču jačanje i povećavaju otpornost kose te poboljšavaju prokrvljenost vlasišta.

Zavisno od toga kakav je stepen ispadanja kose, odabrat ćemo različite proizvode. Kod izrazitijeg ispadanja kose preporučuje se upotreba kombinacije proizvoda, npr. šampona i dodataka prehrani koji hrane kosu i iznutra. Potrebnu kombinaciju sastojka za zdravu kosu donose vam Merz Spezial Hair kapsule.

Proizvodi su dostupni u apotekama!