Opadanje kose: uzroci i rješenja

Kosa je važan dio našeg izgleda i samopouzdanja zbog čega je njeno opadanje veliki stres za pojedinca. Poznajemo više oblika ćelavosti (prekomjernog opadanja kose) koji mogu pogoditi i žene i muškarce. Čak od 60 do 70 posto muškaraca i od 25 do 40 posto žena pati od različitih oblika ćelavosti.

Da bismo bolje razumjeli problematiku opadanja kose, moramo započeti s osnovama.

Što je uopšte vlas kose?

Vlas je dlaka čiji je osnovni gradivni elemenat keratin. Svaka vlas sastoji se od tri sloja – unutrašnji sloj se naziva jezgra, srednji sloj je korteks, a vanjski sloj je epiderma ili kutikula. Kora vlasi kose  čini čak 90 posto mase kose i sadrži vlakna koja su važna za čvrstoću i elastičnost kose. Vlas se hrani iz svog korijena i uz pomoć sitnih krvnih sudova apsorbuje hranljive tvari potrebne za rast.

Na glavi imamo oko 100.000 vlasi, koje rastu brzinom od oko 1 cm mjesečno. Svakodnevno nam ispadne oko 80 vlasi – to zvuči kao velik broj koji se zapravo odnosi na životni ciklus kose. Ciklus se dijeli u tri faze koje ukupno traju od 2 do 7 godina. Zbog toga je rast i ispadanje kose dugotrajan proces. Dakle kada liječimo ćelavost, ne možemo očekivati rezultate koji će biti vidljivi preko noći.  

Koji faktori utiču na prekomjerno opadanje kose?

 • Stres i emocionalno naprezanje

Većina ljudi teško izbjegava stres uslijed današnjeg brzog tempa života, što utiče i na zdravlje kose. Nažalost, stres ne možemo isključiti tek tako te je itekako važno da u svoju dnevnu rutinu uključimo aktivnosti koje nas opuštaju i smiruju.

 • Loša prehrana i nedovoljan unos hranljivih tvari

Hrana s visokim udjelom šećera i rafiniranih ugljikohidrata negativno utiče na stanje i izgled naše kože i noktiju, a i na zdravlje kose.Ako su voće i povrće rijetko na vašem tanjiru, nemojte se iznenaditi ako vam kosa ne izgleda najbolje; naime, nedostatak nekih vitamina i minerala može uticati na kvalitet kose i njen rast.

 • Bolesti i uzimanje nekih lijekova

Brojne bolesti mogu uticati na zdravlje i izgled kose, npr. kožne bolesti i hronične bolesti poput dijabetesa, reumatizma i Chronove bolesti. Neki lijekovi mogu uticati na prekomjerno opadanje kose, što će biti vidljivo tek nakon nekoliko sedmica uzimanja.2

 • Hormonska neravnoteža

Jedan od glavnih uzroka gubitka kose kod žena su hormonske fluktuacije – tokom menopauze, trudnoće ili nakon prestanka uzimanja kontracepcije. Dojenje također može biti uzrok opadanja kose, dakle vrijeme nakon porođaja.

Koje tipove opadanja kose poznajemo?

Kao što smo već spomenuli, za opadanje kose odgovorni su različiti uzroci pa s obzirom na to razlikujemo i tipove opadanja kose:

 • Sezonsko ili privremeno opadanje kose

Sezonsko opadanje kose najčešće je u proljeće i jesen. Uzroci privremenog opadanja kose uglavnom su nedovoljan unos hranljivih tvari potrebnih za rast kose, a pojačano opadanje kose često je i tokom trudnoće, nakon porođaja, zbog oslabljenog imuniteta i povećanog stresa.

 • Difuzno opadanje kose

Taj tip opadanja kose češći je kod žena nego kod muškaraca, a pogođena je cijela glava. Korijen kose u tom slučaju ne dobiva dovoljno hranljivih tvari potrebnih za pravilan rast kose, poput aminokiselina i vitamina.

Ako tih hranljivih tvari nema dovoljno, korijen kose nije sposoban stvoriti zdravu vlas, a može i u potpunosti zaustaviti svoju aktivnost. Difuzno opadanje kose može biti posljedica različitih bolesti ili neželjenih djelovanja uzimanja lijekova.

 • Androgena (muška) alopecija

Na opadanje i kvalitet kose značajno utiču hormoni, naročito muški spolni hormoni (androgeni) koji uzrokuju stanjivanje kose i postepeno raspadanje folikula kose. Kod muškaraca se taj oblik opadanja kose javlja već tokom puberteta, a kod žena najčešće tokom menopauze, kada postoji neravnoteža između androgena i estrogena (tj. između muških i ženskih spolnih hormona).1

Moramo biti svjesni da opadanje kose nije samo vizualni problem već i psihološki. Opadanje kose kod žena negativno utiče na samopouzdanje jer se gusta i jaka kosa smatraju jednim od temelja naše ljepote. Ako je kosa lijepa i zdrava, osjećamo se privlačno i samouvjereno. Naša kosa je važan dio naše ličnosti – kosom se izražavamo i saopštavamo svijetu ko smo.

Kako možemo sami sebi pomoći ako nam opada kosa?

Ako primijetite da opadanje kose postaje dugoročan i sve vidljiviji problem, preporučujemo vam konsultacije s ljekarom jer treba pronaći uzrok prekomjernog opadanja kose.

Ako je riječ o androgenoj alopeciji, ljekar će odrediti optimalnu metodu liječenja. Međutim, ako su za gubitak kose krive hormonske promjene, stres ili nepravilna prehrana (a time i nedovoljan unos potrebnih hranljivih tvari), možemo sebi pomoći i sami.

U tom slučaju je najbolje koristiti dodatke prehrani koji pomažu u rastu zdrave kose i sadrže:

 • L-cistein
 • vitamine grupeB (naročito vitamine B6 i B5, odnosno pantotensku kiselinu)
 • ekstrakt zelenog čaja

Kao kod mnogih stvari u životu, i kod rasta kose vrijedi izreka: Polahko se stiže daleko. Ako se borite s opadanjem kose, budite uporni i ne odustajte brzo! Kosi treba vremena da naraste, tako da prve vidljive promjene možete očekivati tek nakon nekoliko mjeseci.

Izvori:

 1. https://www.nasa-lekarna.si/backup/clanki-old/clanek/izpadanje-las-in-plesavost/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/

Proizvodi su dostupni u apotekama!