Top 4 sastojka za borbu protiv starenja kože

Iako je tačno da je starenje kože sasvim prirodan proces koji na žalost ne možemo spriječiti, ženama (a i muškarcima) nameće se pitanje: kako usporiti starenje kože?

Većina nas želi da nam koža zauvijek ostane mlada i bez bora – starenje kože je jedna od glavnih poteškoća s kojima se suočavaju žene širom svijeta i na račun koje kozmetička industrija zarađuje zavidljive iznose.

Iako je tačno da je starenje kože sasvim prirodan proces koji na žalost ne možemo spriječiti, ženama (a i muškarcima) nameće se pitanje: kako usporiti starenje kože?

Prije nego odgovorimo na to pitanje, moramo najprije reći nekoliko riječi o procesu starenja kože. Možemo ga ugrubo podijeliti na dvije kategorije:

  • hronološko (intrinzično) starenje
  • prerano (ekstrinzično) starenje

Na oba procesa utiču brojni faktori. Unutrašnji faktori (genetika i hormoni) odgovorni su za hronološko starenje, a spoljašnji faktori (UV zrake, pušenje, zagađen zrak, nepravilna prehrana i njega kože) krivi su za prerano, odnosno ubrzano starenje kože.   

Loša vijest je da na unutrašnje faktore ne možemo uticati – hronološko starenje je naime prirodan proces koji ne možemo zaustaviti. To međutim ne vrijedi i za vanjske faktore! Proces preranog starenja kože možemo zakočiti, odnosno usporiti zdravim načinom života i upotrebom sastojaka protiv starenja (anti-ageing).

Danas ćemo dakle govoriti o četiri sastojka koji dokazano usporavaju proces preranog starenja kože i omogućavaju nam da još dugo izgledamo svježe i mladenački!

 

1. Kreme s UV zaštitom

Već i vrapci na krovu znaju koliko je važna zaštita kože od UVB i UVA zraka. One naime uzrokuju rak kože i ubrzano starenje kože. UVA zrake, za razliku od UVB zraka, prisutne su tokom cijele godine – čak i onda kad je napolju oblačno. A šta je još gore, prodiru kroz stakla tako da smo im izloženi i u sigurnosti svog doma (osim ako živimo u podrumu).

Ako smo previše izloženi UVB zrakama, na našoj koži se vide promjene (crvenilo, opekotine od sunca), a kod UVA zraka ti štetni efekti nisu vidljivi odmah i pokazat će se tek nakon nekoliko godina. UVB zrake su glavni krivac za nastanak kožnog raka, a UVA zrake doprinose ubrzanom starenju kože, razgradnji kolagena u koži te nastanku bora i hiperpigmentacija.

Je li dakle smislena svakodnevna upotreba kreme s UV zaštitom?

Odgovor je: da.

Kreme sa zaštitnim faktorom sadrže UV filtere koji štite kožu od UV zraka. U brojnim kliničkim ispitivanjima također je potvrđeno da redovna upotreba kreme za sunce usporava proces preranog starenja i sprečava nastanak raka kože i pojavu bora.  

2. Retinol

Retinol (vitamin A) spada u grupu hemijskih spojeva pod nazivom retinoidi. Retinoidi su posljednjih godina (zasluženo) prozvani najefikasnijim sastojcima u kategoriji kozmetičkih proizvoda protiv starenja kože (anti-ageing).

Postoje studije koje tvrde da retinol na koži uzrokuje slične pozitivne promjene kao njegov bliži rođak tretinoin (jedini sastojak koji je FDA odobrila za sprečavanje preranog starenja kože) – poboljšava teksturu kože, podstiče stvaranje kolagena i usporava nastanak bora.1  

Uprkos pozitivnom djelovanju retinola na kožu ne smijemo zaboraviti da se njegova upotreba, kao i upotreba drugih retinoida, ne preporučuje u vrijeme trudnoće. Budući da retinoidi stanjuju gornji sloj kože, morate se pri njihovoj upotrebi obavezno pobrinuti za UV zaštitu preko dana jer ćete inače na koži imati fotooštećenja.

Ako dakle niste trudni i želite lijepu, mladenačku kožu, retinol je vaš novi najbolji prijatelj!

Retinol je vaš novi najbolji prijatelj!

3. Vitamin C

Treći anti-ageing sastojak sa statusom zvijezde nije niko drugi nego svima dobro poznati vitamin C. Vitamin C je antioksidans koji posvjetljava ten kože, učestvuje u nastanku kolagena i zaglađuje bore2 – to je dakle sastojak koji nesumnjivo želite na svojoj kozmetičkoj polici.

Osim svojih pogodnih učinaka vitamin C ima i lošu stranu – jako ga je teško osigurati u stabilnom i efikasnom obliku koji ne nadražuje kožu. Dobru stabilnost pokazuje u obliku derivata kao što su askorbil glukozid, askorbil palmitat, magnezijev askorbil fosfat i tetraheksildecil askorbat. Pri izboru proizvoda uvijek obratite pažnju na to pod kojim imenom je vitamin C naveden na spisku sastojaka!

4. AHA kiseline

Posljednji (ali nikako ne najmanje važni) anti-ageing sastojci jesu alfa-hidroksi kiseline (AHA). Te kiseline možemo nazvati „čudesnim kiselinama“ – neizostavne su naime u njezi starije kože jer učestvuju u obnovi epiderme, podstiču sintezu kolagena i povećavaju vlažnost kože.3 Glavne (a i najčešće upotrijebljene) predstavnice AHA kiselina jesu glikolna i mliječna kiselina.

Iako većina žena bez problema podnosi AHA kiseline u kozmetičkim proizvodima, osobe s osjetljivom kožom moraju biti pažljive pri njihovoj upotrebi i ne smiju pretjeravati s količinama.

Kao što smo vidjeli, sastojci imaju važnu ulogu u procesu preranog starenja kože; zbog toga ih pri kupovini kozmetičkih proizvoda treba dobro pregledati i provjeriti, a naročito ako želite kvalitetne, efikasne proizvode. Budući da je u današnjoj industrijski prerađenoj, osiromašenoj prehrani vrlo teško naći dovoljne količine svih neophodno potrebnih vitamina i minerala, preporučuje se da nastanak bora usporite i redovnim uzimanjem dodataka prehrani za kožu. Pa znate – bolja je preventiva nego kurativa!

Izvori:
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6791161/

  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7027822/

  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7027822/

Proizvodi su dostupni u apotekama!