8 savjeta za njegu kože kod kuće!

8 savjeta za njegu kože kod kuće!

Prošlo je već dosta vremena otkako smo morali ostati kod kuće, a neko vrijeme nećemo se vidjeti ni s kozmetičarkom. U ovom periodu svi više koristimo pametne telefone i računare, a to nije štetno samo za naše oči već i za našu kožu.

Naime, plava svjetlost koju ti uređaji emitiraju uzrokuje povećanu proizvodnju slobodnih radikala kisika u kožnim ćelijama, a oksidacijski stres je poznati uzročnik preranog starenja kože. Prekomjerna upotreba elektronskih uređaja može štetiti našoj koži.* Ako tome dodamo činjenicu da provodimo manje vremena u prirodi i da dobijamo manje vitamina D, sa sigurnošću možemo zaključiti da ne stvaramo dobre uvjete za zdravu i lijepu kožu.

Iz tih razloga naročito je važno da u ovom periodu vodimo dodatnu brigu o svojoj koži i da je redovno njegujemo. Stoga smo za vas pripremili 8 savjeta za njegu lica pomoću kojih će vaša koža izgledati tako dobro da više uopće nećete trebati kozmetičarku!

1. Uvijek uklonite šminku prije spavanja!

Uklanjanje šminke prije spavanja je zlatno pravilo. Koža mora disati tokom noći; ako kozmetičke proizvode ne uklonimo s lica, zatvorit će nam pore te izazvati stvaranje prištića i drugih neugodnosti.

Ako nosite puno šminke, obične maramice neće biti dovoljne za njeno uklanjanje. U tom slučaju dobro je primijeniti metodu dvostrukog čišćenja: najprije skinite svu šminku, a zatim lice operite pjenom ili gelom za čišćenje. Tako ćete ukloniti sve nečistoće koje bi vam mogle začepiti pore i pogoršati stanje kože.

2. Budite nježni prema svojoj koži

Koža na licu je posebno osjetljiva pa je zato nakon čišćenja nemojte nikad agresivno trljati peškirom, već samo nježnim dodirima upijte kapi vode. Budite nježni i kod uklanjanja maskare ako ne želite ostati bez pola trepavica.

3. Izbjegavajte agresivne sastojke koji mogu iritirati ili dehidrirati kožu

Zdrava koža je hidratizirana koža – ako imate masni tip kože i mislite da će upotreba agresivnih proizvoda smanjiti izlučivanje sebuma (loja), činite sebi više štete nego koristi. Izbjegavajte sastojke (poput alkohola i natrijevog lauril sulfata) koji će nepotrebno isušiti i iritirati vašu kožu.

4. Uključite serum u svoju rutinu uljepšavanja

Serum zadržava vlagu u koži i uz pomoć aktivnih sastojaka djeluje protiv starenja. Budući da ima manje molekule i veću koncentraciju od kreme, prodire dublje u kožu i daje intenzivnije rezultate.

Serum je poput dugotrajne veze: vidljive rezultate možete očekivati jedino od vjerne i svakodnevne upotrebe. Kod odabira seruma budite oprezni i provjerite da li su provedena stvarna istraživanja o aktivnim sastojcima koje oglašava proizvođač. U suprotnom od takvog proizvoda nećete imati puno koristi, samo prazan novčanik.

5. Ako ste u nedoumici da li kupiti skupe cipele ili kremu, radije odaberite kremu

Činjenica je da skupa kozmetika nije uvijek i najbolja. Međutim, ako imate mogućnost kupiti kremu za koju znate da je efikasna i kvalitetna (ali nažalost nije baš jedan od najjeftinijih izbora), na nju biste trebali potrošiti više novca nego na skupe cipele ili odjeću.

Kao što je rekla Caroline Hirons, poznata stručnjakinja za ljepotu: »Imaš samo jedno lice – pazi šta radiš s njim.«

6. Uklonite mrtve ćelije pilingom

Za zdravu i lijepu kožu preporučuje se redovno uklanjanje mrtvih kožnih ćelija. Upotreba pilinga preporučuje se dvaput sedmično, a ako je vaša koža suha ili osjetljiva, dovoljno je i jednom sedmično. Piling koristite nakon osnovnog čišćenja kože i nakon što ste uklonili svu šminku.

Prilikom odabira pilinga vodite računa o svom tipu kože jer nisu svi pilinzi pogodni za sve tipove kože – neki sastojci pilinga mogu izazvati iritaciju osjetljive kože.

7. Razveselite svoju kožu maskom

Maske za lice spadaju u njegu lica kojom se koži dodaje tačka na i. Maske se međusobno razlikuju s obzirom na dejstvo koje želimo postići; mogu očistiti, nahraniti ili hidrirati kožu. Maska za lice razlikuje se od drugih proizvoda po trajanju nanošenja: od nekoliko minuta do nekoliko sati (zavisno od vrste maske i uputstava proizvođača). Nanesite masku bar jedan ili dva puta sedmično, po mogućnosti nakon pilinga i, naravno, prije nanošenja seruma i kreme.

Masku možete napraviti i kod kuće. Klasični recept za domaću masku koja je pogodna za sve tipove kože (uključujući i osjetljivu): U dvije kašike svježeg sira dodajte kašiku meda i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Debelo nanesite sloj maske, uglavnom oko očiju i usana. Ostavite da djeluje 20 minuta, a zatim je uklonite komadom vate natopljenim u mlakom mlijeku.

8. Pridržavajte se pravila »manje je više«

Baš kao i kod nanošenja šminke, i u ovom slučaju važi pravilo »manje je više«. Mnogi tipovi kože reaguju negativno na brojne različite proizvode – ako je vaša koža osjetljiva, neće vam baš biti zahvalna ako budete svaki dan koristili drugu kremu ili serum. Skakanje s jednog proizvoda na drugi neće samo iritirati vašu kožu ili uzrokovati prištiće, na taj način također ne možete saznati šta vam zaista odgovara, a šta ne.

Dakle, ako želite lijepu i blistavu kožu, držite se proizvoda koji je vaša koža prihvatila kao pijanac plota!

Sara Papler Dvornik,  dipl. kozmetolog 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6280109/

Proizvodi su dostupni u apotekama!