vitamini i mineraliB-vitamini

Koje ključne vitamine i minerale sadrže naše Merz Spezial dražeje?

Želite li znati koje su blagodati vitamina i minerala sadržane u našim dražejama Merz Spezial i kako one doprinose zdravlju i ljepoti kože, noktiju i kose? Ako je odgovor DA, čitajte dalje!

Vitamin C

To je vitamin koji naše tijelo ne može proizvesti samo, pa ga treba konzumirati u obliku hrane ili dodatka prehrani. Vitamin C je vitamin koji je neophodan ne samo za pravilan rad cijelog tijela već i za zdravlje i ljepotu kože – uglavnom zbog važne uloge u proizvodnji kolagena. Kolagen je ključni sastojak koji kožu čini čvrstom i elastičnom; nažalost, nakon 25. godine njegova proizvodnja počinje opadati, što zauzvrat utiče na gubitak elastičnosti kože. 

Zanimljivost: Uzimanje vitamina C u obliku dodatka prehrani može povećati efikasnost SPF-krema u zaštiti od štetnih UV-zraka. Vitamin C bori se protiv slobodnih radikala i štiti ćelije od oksidativnog stresa. 

Vitamin E

Poput vitamina C, i vitamin E je antioksidans koji ima važnu ulogu u usporavanju starenja tijela i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. 

Vitamin A

Pojam noćne sljepoće je prvi put opisan u Egiptu 1500. godine prije naše ere; veza između bolesti i osiromašene prehrane (kojoj je nedostajao vitamin A) prepoznata je međutim tek u 19. vijeku. 
Vitamin A ne samo da ima ulogu u održavanju vida već je važan i u funkcioniranju imunološkog sistema te održavanju zdrave kože i sluznica. Njegov nedostatak može izazvati suhu kožu i krhke, lomljive nokte
 

B-vitamini su neophodni za pravilan rad kože, kose i noktiju, odnosno za cijelo tijelo.

Vitamini grupe B 

B-kompleks je naziv za grupu od osam vitamina koji obuhvataju: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensku kiselinu (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folnu kiselinu (B9) i kobalamin (B12). B-vitamini su neophodni za pravilan rad kože, kose i noktiju, odnosno za cijelo tijelo. 

  • Vitamini B2 i B12 su važni u metabolizmu masti, bjelančevina i ugljikohidrata, koji snabdijevaju kosu hranljivim sastojcima. Također su uključeni u stvaranje i održavanje crvenih krvnih ćelija, koje su odgovorne za opskrbu vlasišta kisikom, što povoljno utiče na rast kose. 
  • Vitamin B6 učestvuje u sintezi cisteina i njegovoj ugradnji u keratin, što potiče zdrav rast kose. 
  • Folna kiselina doprinosi sintezi aminokiselina i funkcioniranju imunološkog sistema, a također doprinosi diobi ćelija.  
  • Biotin je prava zvijezda među vitaminima grupe B kada je u pitanju održavanje zdrave kose, kože i noktiju! Biotin (vitamin B7) ponekad se naziva i vitaminom H zbog njemačkih riječi Haar i Haut, koje znače kosu i kožu. Nedostatak tog vitamina može uzrokovati suhoću kože te opadanje i lomljivost kose.

Željezo

Željezo učestvuje u stvaranju hemoglobina i crvenih krvnih ćelija, koji su odgovorni za prenos kisika u tijelu. Na taj način osigurava kosi, koži i noktima potrebne hranljive sastojke. 

Cink 

Cink je element u tragovima koji usmjerava više od 300 enzimskih procesa. Cink pomaže u održavanju normalne kose, kože i noktiju, a također ima ulogu u sintezi DNA i diobi ćelija. Njegov nedostatak može uzrokovati suhu, nadraženu kožu.
Budući da podstiče razmnožavanje ćelija i rast tkiva, vrlo je važan za zdrav rast kose i noktiju. 

 

Merz Spezial dražeje za kožu, kosu, nokte >

Proizvodi su dostupni u apotekama!