Zdrava koža je dobro hidrirana koža

Ako koža ima dovoljno vlage, elastičnija je, a bore se manje vide te zbog toga lice izgleda svježije i mladenački.

Koža je naš najveći organ koji ima puno funkcija – pomaže nam ukloniti toksine, regulira temperaturu i štiti nas od štetnih mikroorganizama iz okoline. Kao i drugi organi i naša koža je sastavljena od više vrsta ćelija kojima je potrebna dovoljna količina vode za dobro funkcioniranje.1

Uzroci dehidrirane kože

Koža može biti suha zbog više uzroka kao što su:

  • faktori iz okoline (suh zrak, centralno grijanje u hladnim mjesecima)
  • nedovoljan unos vode
  • izloženost sunčevim zrakama
  • nepravilna prehrana
  • upotreba neprikladne kozmetike

Dehidrirana, suha koža manje je otporna na faktore iz okoline (npr. na promjene temperature) te je manje sposobna ukloniti toksine i štetne mikroorganizme. Sklonija je stvaranju bora i facijalnih linija zbog nakupljanja ćelija u gornjim slojevima kože. Odumrle ćelije na površini kože loše odbijaju svjetlost pa ten izgleda bezizražajno i nezdravo.

Dovoljna hidriranost kože utiče i na izlučivanje ulja – dehidrirana koža proizvodi veće količine ulja da nadoknadi premale količine vlage. Mnogi ljudi smatraju da će probleme s masnom kožom ukloniti agresivnim sredstvima za lice i da je rješenje u tome da kožu dodatno osuše. Nisu međutim svjesni da time stvaraju obrnuti efekat i da će se koža na takav način još više mastiti.

Dobra hidracija kože je dakle uslov za zdravu i blistavu kožu. Ako koža ima dovoljno vlage, elastičnija je, a bore se manje vide te zbog toga lice izgleda svježije i mladenački.

Kako do dobro hidrirane kože?

Osim dovoljnog unosa vode i zdrave prehrane bogate vitaminima i mineralima za dobro hidriranu kožu ključna je i kvalitetna njega. Ako želimo da naša koža bude dobro hidrirana, moramo odabrati kreme s hidratantnim sastojcima kao što su:

  • ceramidi
  • glicerol
  • hijaluronska kiselina

Zdrava i mlada koža sama po sebi sadrži sastojke koji joj pomažu u zadržavanju vode i obnavljanju epiderme te u borbi protiv štetnih faktora iz okoline – ceramidi su jedan od tih sastojaka. Njihovo ime proizlazi iz latinske riječi cera, koja znači vosak. Ceramidi su hemijski naime voskaste masne molekule, odnosno lipidi. Ako našoj koži fale ceramidi, kožna barijera je oštećena, što se manifestuje u obliku suhoće, ljuštenja i crvenila.

I glicerol je prirodni dio naše kože, i to prirodnog hidratantnog faktora (NMF) kože. Šta je tačno NMF? Pod tim imenom nalaze se prirodno prisutne tvari u našoj koži koje utiču na razinu vlažnosti i sposobne su vezati velike količine vode – to su npr. aminokiseline, laktati i već spomenuti glicerol.2

Jedan od najboljih ovlaživača sigurno je hijaluronska kiselina – i nju naše tijelo samo proizvodi i prirodan je sastojak naše kože. S godinama se njena količina smanjuje, za što je djelomično odgovoran biološki proces starenja, a djelomično urbani način života. Hijaluronska kiselina veže uza sebe velike količine vode i učestvuje u prenošenju hranljivih tvari u ćelije, a uključena je i u proces stvaranja kolagena.

Ako dakle želite zdravu i dobro hidriranu kožu, kremu s hijaluronskom kiselinom ne smijete propustiti u svom dnevnom ritualu!

Proizvodi su dostupni u apotekama!