Kako menopauza utiče na nokteKako menopauza utiče na nokte

Uticaj menopauze i hormonskih promjena na nokte

Nokti su oduvijek bili važni u našim životima, a o njihovoj ljepoti brinulo se već i prije 7000 godina. Ali kakvi su zapravo zdravi i njegovani nokti i kako ih održavati za vrijeme menopauze i nakon nje? Pogledajte u članku.

Lijepi i njegovani nokti različitih boja i dužina s nama su već duže vrijeme. Zbog toga ne čudi da se svake godine širom svijeta prodaju milijarde lakova za nokte. Također je zanimljiva informacija da se veliki skok u prodaji dogodio u periodu od 2007. do 2012. godine, kada je prodaja porasla s tri milijarde američkih dolara na više od 40 milijardi. 

Osim guste, jake kose i sjajne kože uredni i lijepi nokti su vrlo važan dio ženskog izgleda. Naime, krhki i lomljivi nokti ukazuju na to da nešto nije u redu s tijelom. Na njihov izgled i zdravlje utiču mnogi faktori, kao što su genetika, pojava određenih bolesti, stres i starenje, menopauza i prateće hormonske fluktuacije.

Čak 85–90 posto žena širom svijeta koristi proizvode za njegu noktiju.

Kako izgledaju zdravi nokti?

Zdravi nokti su sjajni, glatki i ravnomjerni na površini i rubu. Kutikula, odnosno kožica nokta i ploča nokta su čvrsto pričvršćene. Vidljivi korijen nokta je ružičaste boje, a slobodni rub bijele boje. Drugi znaci zdravih noktiju također su slobodni rub koji se proteže iznad ležišta nokta, sjajna ploča i lagana zakrivljenost slobodnog ruba. 
Zdrav nokat nije napuknut, krhak ili slomljen, a na njegovoj površini nema nikakvih nepravilnosti, kao što su izbočine, linije, mrlje ili tačkice. Struktura nokta:

Kako menopauza utiče na nokte?

Nokti su sastavljeni od proteina koji se zove keratin. Nedostatak estrogena slabi sloj keratina na noktima te ih čini krhkim i lomljivim, dakle menopauza iznenađujuće djeluje i na njih. Žene u menopauzi naročito su sklone lomljenju noktiju i zbog smanjenja količine holesterol sulfata u ploči nokta.
Niži nivo ženskog polnog hormona također uzrokuje dehidraciju, uslijed čega nokti postaju suhi, oštećeni i češće se ljušte.  

Oštećeni i slabi nokti u menopauzi su kombinacija nižeg nivoa estrogena i starosti, pa se o njima treba brinuti već mnogo ranije. Naime, oštećenje ploče nokta je trajno i ne može se popraviti.

Lomljivi nokti također su češći u starijoj dobi, zastupljeni su kod 19 posto osoba mlađih od 60 godina i 35 posto osoba starijih od 60 godina.

Vodite brigu o svojim noktima

Da biste obnovili zdravlje i čvrstoću noktiju, brinite se o njima:

 • Redovno koristite kremu za ruke kako biste pružili hidrataciju noktima, naročito nakon pranja ruku. Odaberite kremu s glicerinom, ureom ili lanolinom i vazelinom. 
 • Izbjegavajte upotrebu acetona (čest sastojak sredstava za uklanjanje laka za nokte), koji još više isušuje nokte.
 • Za jače nokte konzumirajte dovoljne količine kalcija zajedno s vitaminom D, koji dodatno potpomaže apsorpciju kalcija. Sadrže ga mliječni proizvodi (mlijeko, sir, parmezan), srdele, neki orašasti plodovi, jaja, blitva i špinat.
 • Nemojte izlagati nokte vodi i deterdžentima – nosite rukavice prilikom rada u bašti, pranja suđa, čišćenja ili drugih poslova.
 • Održavajte nokte kratkim i četvrtastim.
 • Izbjegavajte agresivnu kozmetiku i preparate za njegu noktiju i turpijajte nokte samo u jednom pravcu
Osim toga, osigurajte dovoljne količine biotina, vitamina C i cinka.
 • Vitamini grupe B doprinose normalnom funkcionisanju noktiju, odnosno cijelog tijela.
 • Vitamin B6 učestvuje je u sintezi cisteina i njegovoj implementaciji u keratin, što podstiče zdrav rast i jačanje nokta.
 • Vitamin B9 doprinosi sintezi aminokiselina, normalnoj funkciji imunološkog sistema, a također ima ulogu u procesu dijeljenja ćelija.
 • Željezo je uključeno u stvaranje hemoglobina i crvenih krvnih ćelija koje su odgovorne za prenos kisika u tijelu. Time omogućava noktima snabdijevanje potrebnim hranljivim tvarima.
 • Cink doprinosi održavanju zdravih noktiju, normalnoj sintezi DNK i procesu dijeljenja ćelija. Budući da podstiče diobu ćelija i rast tkiva, također je neophodan za zdrav rast noktiju.
 • L-cistein je aminokiselina koja je osnovni prirodni gradivni element noktiju.

Dražeje za kožu, kosu i nokte Merz Spezial sadrže sve ključne hranljive tvari za zdrave i jake nokte. Budući da nokti rastu vrlo sporo i dugo vremena traje da se regeneriraju, uzimajte dražeje najmanje tri mjeseca, a nekim ženama treba i 6 do 9 mjeseci da vide prve rezultate. 

Neke naše korisnice primjećuju promjene na noktima nakon samo tri mjeseca!

Proizvodi su dostupni u apotekama!