Rast i kvalitet koseRast i kvalitet kose

Sve što ste oduvijek željeli znati o kosi

Da li ste znali da vaše vlasište pokriva stotinjak hiljada vlasi? Ili da je sva kosa koju vidite zapravo mrtva? Jedini živi dio kose je onaj koji je još uvijek u epidermi vašeg vlasišta. Dakle, kada govorimo o kosi, tvrdnja da ljepota dolazi iznutra itekako je tačna.

Šta utiče na rast i kvalitet kose?

Duga, sjajna i jaka kosa je oduvijek bila simbol ženstvenosti i zdravlja. Međutim, trebat će vam puno strpljenja za dugu kosu jer kosa raste samo jedan centimetar mjesečno. A šta utiče na rast i kvalitet kose? Pogledajmo najvažnije faktore.

Genetika

Najvažniji faktor za rast i izgled kose je genetika. Boja i gustoća kose zavise od genetskog zapisa. Naše vlasište je prekriveno folikulima, čiji broj određuje gustoću kose. Folikuli se stvaraju prije rođenja, a njihov broj se kasnije u životu ne mijenja. Međutim, zanimljivo je da broj folikula zavisi od boje kose. Plavuše ih imaju najviše, oko 150.000, a crvenokose najmanje, samo 90.000.  

Spol

Neka istraživanja su pokazala da muškarcima kosa raste brže i da je gušća.

Temperatura

Toplota podstiče cirkulaciju krvi u tijelu, što znači da kosa općenito brže raste kad je toplo. Međutim, u hladnom vremenu kosa postaje suha i krhka zbog nedostatka vlage u zraku, što uzrokuje lomljenje i cijepanje vlasi.

Starost

Rast kose usporava se s godinama. Promjene u boji kose su najočigledniji znak starenja jer tokom godina folikuli proizvode manje melanina, pigmenta koji kosi daje boju, zbog toga kosa sijedi. Kod starijih ljudi također možemo primijetiti istanjenost i sporiji rast kose, a kod muškaraca (rijetko i kod žena) i ćelavost. To je posljedica činjenice da se broj aktivnih folikula smanjuje s godinama.

U hladnom vremenu kosa postaje suha i krhka zbog nedostatka vlage u zraku, što uzrokuje lomljenje i cijepanje vlasi.

Šišanje

Vjerovatno ste već čuli da često šišanje uzrokuje brži rast kose. Ta informacija zapravo nije tačna jer šišanje ne utiče na rast kose. Međutim, istina je da rascijepljeni vrhovi usporavaju rast, što znači da je šišanje kose potrebno kada primijetimo da nam vrhovi kose pucaju.

Prehrana

Zdravlje kose započinje iznutra. Vaša kosa će biti zdrava i jaka samo ako dobije dovoljno potrebnih vitamina i minerala, što je uslov za sjajnu i dugu kosu. U protivnom, često se javljaju problemi s ispadanjem i lomljenjem kose. Da li znate koji su najvažniji vitamini i minerali za zdravu kosu? Upoznajte ih!

  • VITAMINI GRUPE B

Najvažniji su vitamini B3 i B7 jer kod njihovog nedostatka primjećujemo pretjerano ispadanje kose, a kosa postaje lomljiva i bez sjaja. Međutim, normalno je da vam dnevno ispadne stotinjak vlasi.

  • ŽELJEZO

Željezo doprinosi diobi ćelija i u prijenosu kisika tijelom. Nedostatak željeza ima negativan uticaj na čitav organizam jer uzrokuje stalnu iscrpljenost, a utiče i na prekomjerno ispadanje kose.

  • CINK

Cink također doprinosi diobi ćelija, a istovremeno učestvuje u sintezi DNK-a. Cink je jedan od najvažnijih minerala za održavanje zdrave kose, a nedostatak cinka uzrokuje pretjerano ispadanje ili mašćenje kose. 

 

Iako kod kose mnogo toga zavisi od genetike, ipak na njeno zdravlje i izgled možemo uveliko uticati. Pružanjem optimalnih uslova možemo izbjeći beživotnu i lomljivu kosu.

Prehranom i dodacima prehrani moramo obezbijediti kosi dovoljno potrebnih hranjivih tvari, ali moramo biti oprezni i kod pranja kose, koristiti što prirodnije šampone te izbjegavati prekomjerno pranje i pretjeranu upotrebu direktne vrućine na kosi, kao što činimo prilikom peglanja ili uvijanja kose. Na taj način će naša kosa biti zdrava, jaka i sjajna, a izgledat će prekrasno!

Proizvodi su dostupni u apotekama!