Sve o koži

Koža je naš najveći organ i kao takav obavlja cijeli niz izuzetno važnih zadataka – štiti nas od spoljašnjih faktora, učestvuje u izjednačavanju temperature, štiti nas od prodora virusa i bakterija te predstavlja barijeru koja sprečava isparavanje vode.

Kao i na sve druge organe u našem tijelu, i na kožu utiču mnogi faktori. Ti faktori se mogu podijeliti u dvije grupe:

 • unutrašnji (endogeni) faktori
 • spoljašnji (egzogeni) faktori

Na unutrašnje faktore se teško može uticati jer obuhvataju genetiku, rad hormona i neke bolesti, na primjer dijabetes. Genetika, između ostalog, definira biološko starenje kože i tip kože.

Međutim, na spoljašnjefaktore se može uticati. Detaljnije ćemo im se posvetiti kasnije – krenut ćemo od biološkog procesa starenja kože da nam bude jasno šta se s godinama uopće događa u koži.

Biološko starenje kože

Nakon 25. godine usporava se metabolizam kože kao i metabolizam ćelije. Funkcija barijere slabi, što uzrokuje povećan gubitak vlage i veću osjetljivost kože.

Šta se tad zapravo događa?

Spoljašnji (rožnati) sloj kože je sastavljen od tvari (kao što su aminokiseline, urea, šećeri itd.) pod zajedničkim nazivom NMF (Natural Moisturizing Factor, odnosno prirodni faktori zadržavanja vlage). NMF na sebe vežu vodu i zadržavaju je u rožnatom sloju kože, brinu za hidrataciju i elastičnost kože te očuvanje uravnoteženog pH. Ako je nivo NMF-a u koži prenizak, to uzrokuje sušenje kože, nastanak bora i kožnih bolesti (kao što su dermatitis i psorijaza). Biološkim procesom starenja snižava se nivo NMF-a u koži.2

Međutim, biološko starenje ne utiče samo na NMF nego i na nivo hijalurona, koji je jedan od ključnih elemenata kad je riječ o održavanju vlažnosti kože.

Dakle, koža starenjem postaje sve više i više suha.

Pored gubitka vlage starenje kože donosi još jedan važan proces – gubitak kolagena. Činjenica je da je kolagen jedan od najvažnijih sastojaka zdrave i lijepe kože budući da je odgovoran za njenu elastičnost, čvrstoću i gipkost. Istraživanja su pokazala da sinteza kolagena u koži opada za 1% godišnje već od 20. godine nadalje, što utiče na smanjenje elastičnosti i čvrstoće kože.3 Uz istovremeno opadanje količine elastina također se narušava struktura tkiva, što olabavljuje strukturu kože i uzrokuje nastanak bora.

Budimo iskreni – biološko starenje kože, na žalost, sasvim je prirodan proces koji nećete moći izbjeći. Međutim, nije jedini proces koji uzrokuje niži nivo hijaluronske kiseline u koži i gubitak kolagena. Drugi razlog se odnosi na prerano starenje kože, na koje znatno utiču spoljašnji faktori kao što su:

 • nepravilna prehrana
 • pretjerano sunčanje
 • zagađen zrak
 • pušenje
 • stres
 • nepravilna njega kože

Dakle, zdrava prehrana je jedan od glavnih faktora kad je riječ o preranom starenju kože. Pored prehrane obogaćene voćem i povrćem, za svoju kožu iznutra također se možemo pobrinuti unosom dodataka prehrani. Naime, koža vapi za vitaminima i mineralima kao što su:

 • Vitamin A

Potreban je za pravilno funkcioniranje kože i ujedno je štiti od štetnih uticaja sunčevih zraka te brine za njenu hidrataciju i elastičnost.

 • Vitamin C

Jak antioksidans koji sprečava prerano starenje kože i koji je neophodan za tvorbu kolagena u tijelu.

 • Vitamin E

Usporava starenje kože i štiti je od djelovanja štetnih slobodnih radikala.4

 • B-kompleks

Vitamin B3 sprečava upale i crvenilo kože, vitamin B5 doprinosi unapređenju stanja nečiste kože, a vitamin B6  izjednačava prokrvljenost kože i poboljšava njen tonus.

 • Cink

Cink je mineral koji učestvuje u diobi ćelija i zarastanju rana. Doprinosi nastanku kolagena i elastina te omogućava obnovu DNK, a blagotvorno utiče i na akne.5

Pored unosa svih potrebnih vitamina i minerala, u suzbijanju preranog starenja kože također može pomoći kvalitetna njega proizvodima koji će kožu navlažiti i podstaknuti tvorbu kolagena.

Budući da je ljepota kože pojam koji treba razmatrati sveobuhvatno, važno je da se za očuvanje mladalačke, svježe i blistave kože pokušate pridržavati i ovih savjeta:

 • Prestanite pušiti.

Već vrapci na grani pjevaju da je pušenje štetno, ne samo za kožu nego za zdravlje cijelog organizma – uništavaju količine vitamina C i E u tijelu i uzrokuju ubrzano starenje kože.6 Zdrava prehrana i kvalitetna njega neće vam puno pomoći ako svaki dan pušite kutiju cigareta. Ako želite lijepu i zdravu kožu, krajnje je vrijeme da zauvijek prekinete tu lošu naviku.

 • Prilikom izlaganja sunčevim zracima oslanjajte se na zdravu pamet.

Nema nikakve potrebe da na kožu panično nanosite faktor 50 svaki put kad iz stana odnesete smeće – pretjerano izlaganje sunčevim zracima, doduše, negativno utiče na zdravlje kože, ali ne smijete zaboraviti da je sunce potrebno za tvorbu vitamina D. Istraživanjem je utvrđeno da skoro 50% svjetskog stanovništva ima nedostatak vitamina D – što je zabrinjavajuće s obzirom na to da je to jedan od najvažnijih vitamina za tijelo. Vitamin D je ključan kad je riječ o zaštiti kože, učestvuje u rastu, obnovi i metabolizmu ćelija i usporava starenje kože7, a dovoljno je već dnevno izlaganje suncu od 10 do 15 minuta.

Nemojte zaboraviti ni činjenicu da kreme za sunčanje mogu sadržavati štetne hemijske filtere – neki od njih kroz kožu prodiru u krvotok.8 Zato se tokom vrućih, sunčanih dana radije jednostavno zadržavajte u hladu i nemojte se izlagati suncu onda kad je najjače, a prilikom upotrebe krema za sunčanje radije posegnite za onima s mineralnim filterima.

 • Nemojte dozvoliti da vas stres pogađa.

Svi znamo da ova rečenica češće ostaje u teoriji nego u praksi. Činjenica je da je tempo modernog života često haotičan – ne samo za psihu nego i za kožu. Stres utiče na ubrzano starenje kože i nastanak bora – naime, kortizol, hormon stresa uništava kolagen u koži. Što je veći stres, to tijelo proizvodi više kortizola.9 Zato je izuzetno važno umijeće opuštanje i ugađanja sebi aktivnostima koje opuštaju. Rezultat manjeg uticaja stresa bit će ne samo lijepa i blistava koža nego i svježa i odmorna glava!

Izvori:

 1. https://skinfairytale.si/2019/12/16/koza-nas-najvecji-organ/  
 2. https://practicaldermatology.com/articles/2012-jul/understanding-the-role-of-natural-moisturizing-factor-in-skin-hydration
 3. https://www.scientificamerican.com/article/why-does-skin-wrinkle-wit/https://www.bodieko.si/kateri-so-kljucni-vitamini-za-lepo-kozo
 4. https://www.abczdravja.si/hrana/vitamini-za-lepo-kozo/
 5. https://www.verywellmind.com/smoking-and-vitamin-depletion-2825319
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/
 7. https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/
 8. https://www.theepochtimes.com/the-battle-between-stress-and-collagen_2879913.html

Proizvodi su dostupni u apotekama!