Riješite se masne kose

Iako je tačno da je starenje kože sasvim prirodan proces koji na žalost ne možemo spriječiti, ženama (a i muškarcima) nameće se pitanje: kako usporiti starenje kože?

Zar se i vi pitate kako pobijediti masnu kosu? Je li vaša kosa masna već dan nakon pranja iako ste isprobali sve šampone koji obećavaju kraj svakodnevnog pranja kose? Poznajemo taj neugodni osjećaj! Zbog toga smo za vas pripremili nekoliko savjeta koji će vam pomoći shvatiti zašto samo šampon i regenerator neće biti dovoljni da biste se riješili te neugodnosti i kako se nositi s njom.


Zašto se vaša kosa brzo masti?

Genetika ima najveći uticaj na kosu. Odgovorna je za strukturu, boju i dužinu kose. Na mašćenje kose utiču i hormonalne promjene, stres, neki lijekovi, prečesto češljanje, neprestano dodirivanje vlasišta, pogrešan odabir šampona i njega vlasišta.

Najveći uzrok masne kose je prečesto pranje kose. Žlijezde u folikulima proizvode sebum, masnu tvar koja je „kriva“ zato što se vaša kosa masti. Zadatak sebuma je zaštititi vlasište od sušenja. Pretjerano pranje remeti prirodnu ravnotežu vašeg vlasišta i prisiljava ga da nadoknadi gubitak tih masnoća, što se manifestuje u vidu masne kose.

Najveći uzrok masne kose je prečesto pranje kose.

Kako izbjeći prekomjerno mašćenje kose?

1. Izbjegavajte svakodnevno pranje kose

Stručnjaci ne preporučuju prečesto pranje kose, posebno ne s previše šampona, jer to vašoj kosi mnogo više šteti nego koristi. Gruba i kovrčava kosa usporava širenje sebuma, što znači da je dovoljno prati kosu samo jedanput sedmično. Ako imate ravnu i glatku kosu, trebali biste je prati više puta.

2. Upotrebljavajte prirodne šampone bez parfema

Većina šampona na tržištu sadrži tvari koje ubrzavaju izlučivanje sebuma na vlasištu. Zbog toga pri pranju kose koristite što manju količinu šampona. Balzam utiče na mašćenje kose samo ako ga pogrešno upotrebljavamo. Naime, ni u kojem slučaju ne smijete ga nanositi na vlasište, koristite ga samo na vrhovima i duž kose.

3. Pravilna prehrana

Na zdravlje vaše kose značajno utiče i vaša prehrana. Pobrinite se da prehranom unesete u tijelo sve potrebne vitamine i minerale za zdravu i jaku kosu.

Ako imate masnu kosu, najvjerojatnije vam nedostaje vitamin B2, koji možete unositi s govedinom, peradi, jajima, jogurtom i punomasnim mlijekom, prokeljom i orašastim plodovima. Cink, koji se nalazi u morskoj hrani, jagnjetini, telećoj džigerici, pečenoj govedini, svinjetini, sjemenkama bundeve i suncokreta, soji i leći, također je važan u održavanju zdrave kose.

Međutim, budući da znamo da je sve potrebne minerale i vitamine za jaku te zdravu kosu teško obezbijediti samo prehranom, olakšali smo vam posao. Merz Spezial Hair kapsule sadrže pažljivo odabranu kombinaciju od 15 vitamina, minerala, biljnih ekstrakata i aminokiselina koji će se pobrinuti za sjajnu i jaku kosu. Sastojci poput L-cisteina, ekstrakta zelenog čaja i biotina podstaknut će u roku od tri mjeseca rast kose, folikula i korijena te vratiti sjaj vašoj kosi. Pozdravite se od masne i nezdrave kose!

Proizvodi su dostupni u apotekama!