Problemi s kosom koje malo ko može izbjeći

Bez obzira na boju, dužinu, teksturu ili oblik kose, gotovo svaka žena se suočava s barem jednim problemom s kosom.

Bez obzira na boju, dužinu, teksturu ili oblik kose, gotovo svaka žena se suočava s barem jednim problemom s kosom. Otkrijte koje su najčešće poteškoće i kako se s njima nositi.

Svako od nas ima svoju priču o kosi, pa tako i naše korisnice.

Bez obzira na vašu priču ili probleme s kosom, svako od nas teži zdravoj, sjajnoj i snažnoj kosi. Zato provjerite najčešće probleme i načine kako ih riješiti.

 

Najčešći problemi s kosom

1. Pretjerano opadanje kose

U prosjeku dnevno izgubimo od 80 do 100 dlaka, što je posljedica njihovog prirodnog ciklusa rasta. Međutim, ako primjetite veće opadanje kose, možda patite od jednog od tri najčešća tipa gubitka kose: anageni efluvij, telogeni efluvij i androgena alopecija.

Opadanje kose možete spriječiti pomoću odgovarajućih proizvoda za njegu kose, promjene načina života i svakodnevnog uzimanja Merz Spezial kapsula za kosu. Više o gubitku kose i savjetima pročitajte u našem članku Opadanje kose: uzroci i rješenja.

 

2. Perut

Glavni uzrok nastanka peruti su gljivice iz roda Malassezia, točnije gljivice M. globosa i M. restricta. Drugi važni faktori uključuju način života, stres, utjecaje okoline, hormonalni status i hronične bolesti.

Kod zdravog vlasišta površinske ćelije padaju s vlasišta u suhom obliku, ali kod peruti taj proces se prekida i uklanjaju se veće, rožnate čestice (od nekoliko stotina ćelija) koje ostaju na vlasištu i vrlo su vidljive.

Kod umjerene peruti problem se može ublažiti dermatološki ispitanim proizvodima za njegu kose, a kod izraženije peruti preporučujemo razgovor s dermatologom ili ljekarom. Bez obzira na težinu problema, zdravom i uravnoteženom prehranom možete učiniti mnogo.

Pored estetskih problema perut može biti problematična i zbog povećanog broja gljivica i bakterija na vlasištu, a češanjem se brzo mogu pojaviti sitne ranice koje dovode do upale ili čak seboreje.

 

3. Seboroični dermatitis ili seboreja

Seboreja je česta kožna bolest. Za nju je tipično prekomjerno izlučivanje masnoće, zbog čega kosa često brzo postane masna i može imati neugodan miris. Ostali simptomi uključuju povećanu perut, svrbež, pojačano opadanje kose i ljuštenje kože.

Uzrok bolesti je često genetski, a na razvoj utiču i hroničnebolesti, povećani stres te nedostatak sna i nekih vitamina. Liječnici još uvijek ne poznaju tačan uzrok.

Za ublažavanje simptoma i liječenje bolesti nakon razgovora s farmaceutom ili ljekarom uzmite dermatološki ispitane proizvode za njegu kose. Zavisno od težine problema ljekar vam može propisati i protugljivične gelove i lijekove.

Zanimljivo je da se seboreja može pojaviti čak i kod dojenčadi, češća je kod muškaraca te u hladnijim i sušnijim dijelovima svijeta.

 

4. Masna kosa

Najčešći uzrok masne kose je prečesto pranje kose. Žlijezde u folikulima kose proizvode sebum, masnu tvar koja štiti vlasište od isušivanja. Pretjeranim pranjem uništavate prirodnu ravnotežu vlasišta koje postaje suho, pa žlijezde proizvode više sebuma, što dovodi do masne kose.

Kako biste spriječili masnu kosu, izbjegavajte prečesto pranje kose, koristite prirodne šampone bez mirisa i hranite se zdravo. Više o masnoj kosi pročitajte u našem članku Riješite se masne kose.

 

5. Oštećena kosa

Sunce, more, alati za oblikovanje frizure zagađena atmosfera, pogrešni proizvodi za njegu, nedostatak vitamina i minerala te mnogi drugi faktori mogu uništiti vašu kosu.

Možete joj pomoći pravilnom prehranom, proizvodima za njegu i obnovu kose te dodacima prehrani s ključnim vitaminima i mineralima kao što su Merz Spezial kapsule za kosu.

 

6. Uništeni vrhovi kose

Oštećena kosa često ima ispucale vrhove, a oni nastaju zbog gubitka vlagei pretjeranog oblikovanja kose, osobito uvijačima ili peglama za kosu, koji dodatno isušuju kosu.

Ispucali vrhovi nastaju kada je vanjski zaštitni sloj kose oštećen i počne se ljuštiti. Vratite im vlagu i zdravlje uz upotrebu regeneratora za kosu i manje korištenje alata za oblikovanje kose, a frizura neka bude opuštena. Također se preporučuju redovni odlasci frizeru i maske za kosu.

 

Merz Spezial kapsule za kosu

Mnogi problemi s kosom proizlaze iz nedostatka ključnih vitamina i minerala. Kako biste izbjegli ili barem djelomično riješili te probleme, isprobajte Merz Spezial kapsule za kosu koje sadrže pažljivo odabranu kombinaciju 15 vitamina, minerala, biljnih ekstrakata i aminokiselina koji njeguju kosu iznutra.

Saznajte više o kapsulama i njihovom sastavu ovdje.

 

 

Izvori:

  1. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2015/0201/p185.html
  2. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2000/0501/p2713.html  
  3. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/hair-problems
  4. https://www.ezdravje.com/zdravje-in-dobro-pocutje/nega-las/bolezni-las-in-lasisca/

Proizvodi su dostupni u apotekama!