Njega kože zimi

Njega kože zimi

Koža je naš najveći organ koji je neprestano direktno izložen faktorima iz okoline. I kao što ljeti tople sunčeve zrake nježno maze našu kožu, tako je zimi hladnoća i vjetar mogu jako osušiti i promijeniti njene funkcije.

Napolju je hladno i vlažno, a unutra toplo i suho

Zimi je naša koža izložena dvjema krajnostima. U prvom slučaju je riječ o hladnom i vlažnom zraku napolju, a u drugom (koji je naravno uslovljen prvim) o toplom i suhom zraku u prostorijama u kojima boravimo. Centralno grijanje u prostorijama isušuje zrak, što naravno isušuje i kožu. Mnogim ljudima poznat je efekat toplog zraka na nju; tako koža postaje suha, djelimično se ljušti, gruba je i nadražena. Imamo osjećaj da se steže. A neprestana izmjena hladnog i vlažnog zraka te toplog i suhog zraka za našu je kožu priličan šok.

Zimi moramo koži pružati posebnu njegu. Moramo je zaštititi od spoljašnjih faktora i istovremeno je snabdjeti dovoljnom količinom vlage da bismo spriječili njenu dehidraciju.

Koje proizvode koristiti zimi?

Kao što smo već rekli, u periodu kada se ciklički prilično radikalno izmjenjuje temperatura, zaštitna sposobnost kože je ograničena. Koža svojim odgovorima nije sposobna pratiti promjenjive uslove okoline i zbog toga joj je potrebna naša pomoć.

Izmjena hladnog i vlažnog zraka napolju te toplog i suhog u prostorijama u kojima boravimo tokom zime loše utiče na našu kožu i sluznice pa podjednako moramo voditi računa o vlaženju zraka, kože i sluznice.

Uz pomoć kozmetičkih proizvoda koje redovno nanosimo na kožu cijelog tijela vlaga prodire u dublje slojeve kože; kozmetičkim proizvodom koji pruža zaštitu na površinskom sloju kože tu vlagu »zaključavamo« u kožu jer se sprečava njeno isparavanje s površine kože zbog uticaja više temperature i niže vlažnosti zraka, posebno u boravišnim prostorijama. Dakle, moramo koristiti proizvod koji istodobno hidratizira kožu i čini je masnom. U zimskim uslovima generalno se povećava potrošnja proizvoda za njegu kože tijela (mlijeko, losioni, kreme za tijelo); u tom razdoblju preporučuju se intenzivna njega i zaštita kože.

Prilikom odabira pravog proizvoda za njegu kože (bilo da je riječ o koži lica ili tijela) biramo onaj koji ima obogaćenu formulu. To znači da ima veći udio masnih sastojaka, koji su presudni za stvaranje zaštitnog (okluzivnog) sloja na epidermi kože. Osim što smanjuje gubitak vlažnosti kože zbog isparavanja takav proizvod omogućuje izolaciju kroz koju hladni zrak teže prodire. Proizvod treba sadržavati i hidratantne sastojke koji će održavati kožu vlažnom i elastičnom jer je samo takva koža u odgovarajućoj formi za nesmetano obavljanje svoje funkcije.

Intenzivna zimska njega

Zimi si moramo priuštiti intenzivniju hranjivu njegu kože. U tu svrhu možemo koristiti hranjive maske – u širokom asortimanu kozmetike koja je dostupna na tržištu zasigurno ćemo pronaći odgovarajuću masku za svoju kožu, a uz malo truda hranjivu masku možemo pripremiti u svojoj kuhinji.

Med je vrlo koristan za njegu kože zimi. Od njega možemo pripremiti hranjivu masku: pomiješati bjelance sa kašikom meda i kašikom maslinovog ili jojobinog ulja ako imamo normalnu do miješanu kožu; a za suhu kožu koristimo žumance, kašiku meda i kašiku hranjivijeg avokadovog ili bademovog ulja. Maskama možemo dodati i kap eteričnog ulja čajevca kod suhe, a limuna ili lavande kod masne i nečiste kože. Maska se nanosi na suhu i očišćenu kožu lica, vrata i dekoltea te se nakon 15 minuta temeljito ispere mlakom vodom.

Kad koža postane suha i gruba, potrebna joj je intenzivna njega koja će je hidratizirati i zaštititi. Izbjegavajmo proizvode koji vrlo isušuju kožu.

Piling za kožu dobiva se ako maskama dodamo kašiku kukuruznog ili pšeničnog griza. U tom slučaju maska se također ostavlja na koži 15 minuta, a poslije će tokom ispiranja grube čestice mehanički oljuštiti kožu i ukloniti mrtve ćelije s kože, ostavljajući kožu čistom, nahranjenom, napetom i sjajnom.

Njega ne završava na dekolteu

Tokom zime moramo više pažnje posvetiti i njezi kože tijela da bismo spriječili njeno sušenje. Za suhu kožu preporučuje se upotreba ulja za njegu tijela. Najbolje ga je koristiti odmah nakon tuširanja ili kupanja, dok je koža još vlažna. Ručnikom samo nježno upijemo kapi vode s tijela, a zatim odmah nanesemo ulje. Na taj način će njegov efekat zadržavanja vlage u koži biti najveći, koža će biti vidljivo napetija, sjajnija i mekša na dodir. Intenzivno moramo nahraniti i one dijelove tijela koji su češće dehidrirani: laktove, koljena, dlanove i stopala.

Osim odabira odgovarajućeg proizvoda za njegu zimi moramo obratiti pažnju i na uticaj sunčevog UV-zračenja (zračenje je opasnije ako se nalazimo u visokim planinama, na snježnom području prilikom sunčanog vremena) jer su opekotine od sunca jednako opasne kao i ljeti. Proizvod koji sadrži UV-faktor odabiremo prema sljedećem pravilu: što smo na višoj nadmorskoj visini, potreban nam je veći zaštitni faktor. Nanosimo ga svaki put kad smo izloženi direktnom sunčevom zračenju, posebno na izloženijim dijelovima tijela poput lica (pri tome ne smijemo zaboraviti usne).

Što bismo trebali izbjegavati zimi?

Kožu ne smijemo previše opterećivati zbog invazivnosti vremenskih uslova tokom hladnijeg dijela godine. Prema tome:

  • izbjegavajmo ili smanjimo primjenu proizvoda koji jako isušuju kožu – neka sredstva za njegu nečiste kože koja smanjuju stvaranje kožnog sebuma te su pogodnija za njegu tokom toplijih mjeseci,
  • smanjimo upotrebu mehaničkih pilinga, naročito ako imamo vrlo suhu kožu, jer oni mijenjaju zaštitnu funkciju kože (za čišćenje kože radije koristimo enzimske pilinge),
  • ako je koža sklona crvenilu ili je i inače osjetljiva, izbjegavajmo korištenje kozmetičkih proizvoda koji sadrže alfa-hidroksilne kiseline (neki proizvodi protiv starenja); taj prijedlog trebalo bi uvažavati tokom cijele godine, a zbog uticaja UV-zračenja zimi posebno moramo zaštititi pocrvenjelu kožu tokom boravka na višim nadmorskim visinama u planinama,
  • u vrlo hladnim vremenskim uslovima izbjegavajmo invazivne dermatološke zahvate na koži (laserski tretmani, kemijski pilinzi…) jer će hladni zrak samo dodatno nadražiti kožu i usporiti njenu prirodnu regeneraciju.

Da ne budemo razočarani…

…držimo se rutine. Njega kože, naročito zimi, mora biti prilagođena, dovoljna i redovna. Zima je period kada se na različite načine štitimo od hladnoće. Pri tome ne smijemo zaboraviti ni svoju kožu.

Proizvodi su dostupni u apotekama!