Njega kože: kiseline za početnike

Da li želite zdravu i blistavu kožu? Onda su kiseline za vas!

Da li želite zdravu i blistavu kožu? Onda su kiseline za vas! Iako uključivanje kiselina u njegu kože isprva može biti zastrašujuće, one mogu biti upravo ono što tražite.

Kiseline su aktivne supstance koje redovnom upotrebom osiguravaju blistavu kožu i sprječavaju njeno starenje. Međutim, uvrštavanje kiselina u svakodnevnu njegu kože može biti komplikovanije nego kod drugih kozmetičkih proizvoda i zato je dobro znati koju kiselinu odabrati prema tipu kože.

 

Prije boljeg upoznavanja sve tri grupe kiselina, treba znati pravilno koristiti kiseline.

Hidroksilne kiseline mogu se nanositi na cijelo lice, samo izbjegavajte područje oko očiju. Kada započnete upotrebu, prvo odaberite kiselinu manje koncentracije. Kako se koža navikava na proizvod, možete postepeno povećavati koncentraciju. Uvijek nakon primjene pričekajte najmanje pet minuta da kiseline počnu prodirati u kožu prije nego što nanesete drugi proizvod.

 

Alfahidroksilne kiseline ili AHA

AHA! To je nedostajalo u vašoj rutini njege kože. Alfahidroksilne kiseline (engl. Alpha hydroxy acids ili skraćeno AHA) su grupa biljnih i životinjskih kiselina u koje spadaju:

 • monokarboksilne kiseline: mliječna, glikolna, bademova
 • dikarboksilne kiseline: jabučna, vinska
 • trikarboksilne kiseline: limunska

AHA-kiseline mogu biti pogodne za sve tipove kože. Možete ih pronaći kao samostalne kozmetičke proizvode (uglavnom monokarboksilne kiseline) ili su sadržane u serumima, kremama i drugim proizvodima.

Alfahidroksilne kiseline, posebno glikolna i mliječna kiselina, među najistraženijim su i najviše obećavajućim kiselinama na tržištu.

Proizvodi s AHA-kiselinama se koriste kod suhe kože, problema s aknama i protiv starenja kože. Djeluju tako što uklanjaju mrtve ćelije kože s epidermisa i olabavljuju veze između preostalih ćelija.

Alfahidroksilne kiseline čiste začepljene pore, vlaže kožu, zaglađuju bore te pomažu u uklanjanju prištića i sprječavanju stvaranja novih. Također pomažu u proizvodnji kolagena.

AHA vas mogu iznenaditi svojim brzim djelovanjem.

Pazite! Upotreba alfahidroksilnih kiselina može učiniti vašu kožu osjetljivijom na sunce. Ako ih budete koristili u jutarnjoj njezi kože, nikada ne zaboravite nanijeti kremu za sunčanje.

 

Betahidroksilne kiseline ili BHA

Betahidroksilne kiseline su vaša nova čarolija za njegu kože. Iako bi one trebale predstavljati cijelu grupu kiselina, zapravo im pripada samo jedna važna predstavnica – salicilna kiselina.

BHA-kiseline su najprikladnije za mješovitu do masnu kožu na kojoj se često pojavljuju akne, ali ih možete koristiti i za osjetljivu kožu jer ne iritiraju kožu.

Salicilna kiselina može pomoći kod problema s kojima se suočavaju mnoge žene:

 • izglađuje bore
 • smanjuje pojavu akni i sprječavaju nastanak prištića
 • smanjuje crvenilo i upalu
 • pomoću pilinga nježno uklanja površinski sloj kože
 • smanjuje pore

Betahidroksilne kiseline djeluju kao hemijski piling pa ih u svoju njegu lica uključujte postepeno. Započnite upotrebu jednom sedmično nakon dvostrukog čišćenja i korištenja tonika, a zatim slijedi serum s hijaluronskom kiselinom. Nakon što se koža navikne, možete povećati upotrebu na dva do tri puta sedmično.

Koristite salicilnu kiselinu u večernjoj njezi kože da postignete najbolje rezultate.

Polihidroksilne kiseline ili PHA

U posljednje vrijeme su sve popularnije daleke rođakinje AHA-kiselina – polihidroksilne kiseline ili PHA (engl. Polyhydroxy Acids). Najviše su istražene i zastupljene među njima glukonolakton, galaktoza te maltobionska i laktobionska kiselina.

Poput AHA i BHA, PHA djeluju kao nježan hemijski piling, ali su njihove molekule veće i zbog toga teže prodiru dublje u kožu. Ali upravo su zato polihidroksilne kiseline pogodnije za osjetljivu, suhu kožu ili kožu koja svrbi jer djeluju samo na epidermu (površinski sloj kože).

Polihidroksilne kiseline:

 • ujednačavaju ten i teksturu kože
 • obnavljaju kožu
 • njeguju i vlaže kožu jer mogu zadržati vlagu
 • imaju protuupalno djelovanje
 • bore se protiv glikacije, procesa koji oslabljuje kolagen i elastin u koži
 • pomažu drugim sastojcima za njegu kože da prodru dublje u slojeve kože

PHA-kiseline su sastojci seruma, krema, maski ili hidratantnih krema, često zajedno s alfahidroksilnim kiselinama.

Zbog nježnosti PHA-kiselina možete ih upotrebljavati češće od drugih kiselina, ali ipak počnite polako i pažljivo. Najprije upotrijebite PHA tri puta sedmično nakon tonika, pričekajte najmanje pet minuta i nastavite s hijaluronskom kiselinom.

 

Kako kombinovati kiseline s drugim proizvodima?

Hidroksilne kiseline su aktivne supstance pa se moraju pažljivo koristiti u kombinaciji s drugim proizvodima. U nastavku smo sastavili kratak pregled najčešćih kombinacija – onih koje možete koristiti zajedno i onih koje biste trebali izbjegavati.

 

Izvori:

 1. https://www.superskin.si/blog/zakaj-so-aha-in-bha-izdelki-nepogresljivi-v-negi-koze/
 2. https://www.thelist.com/405940/the-skincare-ingredients-you-really-shouldnt-mix-with-phas/
 3. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/phas-for-your-skin-the-facts-behind-the-beauty-hype#The-facts
 4. https://www.byrdie.com/what-is-pha
 5. https://cosmedoc.si/2020/09/22/vodic-po-kislinah-za-zacetnike/

Proizvodi su dostupni u apotekama!