Uticaj menopauze na opšte raspoloženjeUticaj menopauze na opšte raspoloženje

Nemojte dozvoliti da vam menopauza oduzme samopouzdanje!

Osim starenja i okolišnih faktora velik uticaj na kvalitet kože imaju menopauza i smanjenje količine estrogena. Prve promjene na koži žene mogu primijetiti nekoliko godina prije menopauze. Uz nekoliko jednostavnih savjeta možete ublažiti simptome i vratiti sjaj svojoj koži!

Period menopauze nastupa kada menstruacija izostane 12 uzastopnih mjeseci pa žena više ne može zatrudnjeti prirodnim putem. Većina žena osjeća simptome menopauze kao što su nepravilni menstrualni ciklusi, valunzi, obilno znojenje i nesanica već dvije do osam godina prije posljednje menstruacije. 

Šta mogu očekivati u menopauzi?

PREDMENOPAUZA ili PERIMENOPAUZA – period prije menopauze kada hormoni počinju fluktuirati, žena i dalje ima menstruaciju, ali je menstrualni ciklus neredovan. Može trajati od 2 do 8 godina. 
RANA MENOPAUZA – menopauza koja nastupa u dobi od 40. do 45. godine. Oko 5 posto žena doživljava ranu menopauzu. 
MENOPAUZA – godinu dana nakon posljednje menstruacije. Period se može definisati samo unazad. 
POSTMENOPAUZA – period nakon menopauze. Simptomi mogu trajati nekoliko godina, kod nekih žena čak i do 10 godina.  Simptomi se zatim povlače ili potpuno iščezavaju.

Do 52. godine većina žena doživjet će menopauzu.

S obzirom na produženje očekivanog životnog vijeka, žene mogu živjeti do 40 posto svog života u postmenopauzalnom periodu.

Uzroci i simptomi menopauze

Mnogi vjeruju da je menopauza samo određeni trenutak ili trenutna promjena u životu žene, ali stvarni prijelaz u novi period može potrajati nekoliko godina. 
S godinama broj primarnih folikula brzo opada, pa je taj broj nedovoljan za odaziv na djelovanje folikulostimulirajućeg hormona (FSH). S druge strane, nema povišenja nivoa luteinizirajućeg hormona (LH), pa nema ovulacije, što dovodi do smanjenja proizvodnje estrogena i prestanka menstruacije. Hormonalna neravnoteža utiče na pojavu mnogih simptoma povezanih s menopauzom: 

  • noćno znojenje, umor, nesanica
  • valunzi popraćeni znojenjem ili groznicom
  • palpitacije i glavobolje
  • pojačano mokrenje, curenje urina ili bol pri mokrenju
  • suha i osjetljiva vagina, bolni spolni odnosi, smanjen libido – ali ne dozvolite da vas to zaustavi; spolni odnosi i dalje mogu biti dio vašeg života
  • suha koža, gubitak kose (više pročitajte ovdje)
  • veća tjelesna težina
Svaka žena se drugačije nosi s novim periodom, zavisno od ličnih životnih okolnosti, vlastite predodžbe o sebi i odnosa prema starenju.

Uticaj menopauze na opšte raspoloženje

Svaka žena se drugačije nosi s novim periodom, zavisno od ličnih životnih okolnosti, vlastite predodžbe o sebi i odnosa prema starenju. Hormonalne promjene stoga često utiču i na sljedeće:

  • raspoloženje,
  • duševno zdravlje i
  • samopouzdanje. 

Menopauza je ujedno i jedan od prvih znakova starenja, što može pogoršati duševno zdravlje žena. 

Kako se osjećati bolje tokom menopauze i nakon nje?

ZDRAVA PREHRANA 
Zdrava i uravnotežena prehrana može vam pomoći ublažiti neke od simptoma menopauze. Smanjenje unosa kofeina i začinjene hrane može ublažiti navale vrućine. U svoju prehranu možete uključiti i više namirnica koje sadrže biljni estrogen: soju, lan, slanutak, orašaste plodove, leću, grah...

KVALITETAN SAN I OPUŠTANJE 
Odmaranje, spavanje i regeneracija su izuzetno važni u tom periodu. Pokušajte spavati najmanje sedam sati dnevno i redovno prakticirajte meditaciju, jogu ili tehnike disanja za svakodnevno opuštanje. Ako vas muče valunzi ili znojenje, pokušajte spavati u hladnijoj spavaćoj sobi i u laganoj odjeći.

TJELESNA AKTIVNOST 
Redovna fizička vježba je tokom menopauze i nakon nje izuzetno važna za zdrave kosti i mišiće. Stručnjaci preporučuju vježbanje prema svojim sposobnostima najmanje tri do pet puta sedmično u trajanju od 30 minuta, a vježbe dizanja utega dva ili tri dana sedmično.

PRESTANAK PUŠENJA 
Za bolje raspoloženje, a naročito za žene koje se odluče za hormonsku terapiju preporučuje se prestanak pušenja. Navika može uzrokovati brži nastup menopauze i ubrzati razgradnju polnih hormona.

PODRŠKA NAJMILIJIH 
U ovom novom periodu, a posebno u menopauzi kao prijelaznom periodu izuzetno je važno jasno prenijeti svoje strahove, probleme ili druge negativne misli voljenim osobama (partneru, sestri, majci). Tako će lakše razumjeti šta prolazite i bolje će vam pomoći. Također možete razmisliti o tome da posjetite grupu za podršku ili psihologa. 
Ako imate veće psihičke tegobe, kao što su depresija, anksioznost ili izolacija, posavjetujte se s ljekarom ili drugim stručnjakom koji može propisati različite vrste liječenja.

Nažalost ili na sreću, ne postoji samo jedan „pravi“ način za suočavanje s menopauzom. Iskustva su različita kao što su i žene različite.

Koliko pažnje ćete same posvetiti menopauzi, u potpunosti zavisi od vas i vašeg raspoloženja. Mi smo u članku pripremili neke od najvažnijih savjeta kako biste se osjećali bolje, a vi odlučite koje ćete slijediti. 

Menopauza je savršeno vrijeme za pogled u budućnost i definisanje načina života koji želite u sljedećem poglavlju svog života. 

Proizvodi su dostupni u apotekama!