[Translate to Bosanski:] Najslabša in najboljša hrana za lepo kožo

Najlošija i najbolja hrana za lijepu kožu

Svakodnevna njega lica najboljom kozmetikom nažalost nije dovoljna za lijepu kožu. Njega kože nije samo ono što na nju nanosimo već prije svega ono što unosimo u svoje tijelo hranom.

Dobre prehrambene navike pokazuju se u obliku blistave kože i zdrave kose; zbog toga se pobrinite da u svoju kožu unosite samo kvalitetno „gorivo“. Uravnotežena prehrana je ključ za lijepu kožu te zdravo tijelo i dušu.

Pogledajmo koju bi hranu bilo dobro izbjegavati ako želite imati lijepu kožu.

1. Bomboni

Slatkiši poput bombona mogu ubrzati starenje kože. Smanjenje unosa slatkiša može očuvati molekule elastina i kolagena u koži, a česta konzumacija hrane bogate šećerom može oštetiti te molekule, što uzrokuje bore i opuštenost kože.

2. Bijeli hljeb

Bijeli hljeb, riža i krompir imaju visoki glikemijski indeks, što znači da nivo inzulina u krvi raste nakon njihovog unosa, a to može štetno uticati na vašu kožu. Nakon porasta nivoa inzulina neizbježno slijedi pad, zbog čega vaša koža izgleda iscrpljeno.

3. Mlijeko

Istraživanjima je utvrđeno da je mlijeko navodno povezano sa stvaranjem akni, ali to još uvijek nije sigurno potvrđeno. Neki stručnjaci vjeruju da hormoni u mlijeku uzrokuju upalu koja začepljuje pore.

4. Hamburger

Zasićene masti koje se nalaze u masnoj govedini, siru i maslacu mogu uzrokovati akne i zato ih treba izbjegavati. 

5. Čips od krompira

Hrana bogata solju može uzrokovati dehidraciju i isušiti kožu, što uzrokuje brojne probleme poput umorne kože i tamnih podočnjaka.


Sada znate šta trebate izbjegavati na tanjiru ako želite imati lijepu i zdravu kožu. Međutim, koja hrana je naročito korisna za vašu kožu?

Jedite:

1. Jagode i druge antioksidanse koji će vašu kožu zaštititi od slobodnih radikala; oni naime oštećuju kožu i utiču na brže starenje.

2. Jaja, posebno žumance jer su puni kolina i biotina, hranljivih sastojaka koji čine kožu lijepom. Kolin učestvuje u proizvodnji ćelijskih membrana, a nedostatak biotina može uzrokovati osip i gubitak kose.

3. Supu od kostiju poput goveđe supe koja sadrži kolagen, bjelančevinu zbog koje koža izgleda čvrsto.

4. Sjemenke bundeve bogate cinkom, koji je koži potreban za obnovu i zarastanje rana.

5. Avokado koji je pun vitamina E. On štiti ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

6. Mrkvu jer sadrži puno beta-karotena koji utiče na boju kože. Koži daje ugodnu toplinu, a ljudi koji jedu puno hrane bogate beta-karotenom i karotenom obično imaju ljepšu kožu od onih koji je ne konzumiraju.

7. Grah, koji je bogat bjelančevinama i mogao bi uticati na sporije starenje kože.

8. Špinat i ostalo lisnato povrće koje sadrži omega-3 masne kiseline, vitamin C i E te antioksidanse, koji pozitivno utiču na zdravlje kože.

9. Paradajz jer sadrži antioksidans likopen, koji pomaže koži da postane glađa.

 

Lijepa, zdrava i zategnuta koža započinje zdravom prehranom, zato vam savjetujemo da sklonite lošu hranu s tanjira i zamijenite je svježom i zdravom hranom.

 

Preuzeto sa: https://thethirty.whowhatwear.com/foods-for-good-skin

Proizvodi su dostupni u apotekama!