Ljeti je naša koža jako opterećena

Ljeti je naša koža jako opterećena

Mnogi ljudi smatraju da je ljeto najljepše godišnje doba, međutim na koži taj period uzrokuje najveća opterećenja. Koža je izložena UV-zračenju, vjetru, slanoj vodi, vrućini i klimatiziranim prostorijama. Za lijepu i zdravu kožu ni tokom idućih godina ili čak decenija neće biti potrebno mnogo ako se budemo pridržavali nekoliko osnovnih principa zaštite i njege kože preko ljeta.

Koža ljeti gubi vlagu naročito zbog češćeg tuširanja i izloženosti suncu. Žlijezde lojnice reagiraju na nedostatak vlage tako da počnu jače djelovati; javljaju se akne. Stanje kože mogu dodatno pogoršati masna sredstva za zaštitu od sunca.

Nanesite laki puder sa zaštitnim faktorom

Kod problematične kože lica treba birati hidratantne kreme koje su nekomedogene (to znači da ne začepljavaju kožu pa ne povećavaju opasnost od nastanka prištića). U apotekama su dostupna brojna zaštitna sredstva upravo za lice.

Važno je isto tako redovno čišćenje lica, ali ne više od dva ili tri puta na dan jer bi se koža previše osušila. Pošto debele naslage šminke mogu dodatno začepiti pore, u vrućim danima ne preporučuje se pretjerano nanošenje šminke. Upotrijebite tekući i lagani puder koji po mogućnosti sadrži i zaštitni faktor te vodootpornu maskaru.

Kontrolirajte trajanje sunčanja

Od dugotrajnijeg izlaganja sunčevim zrakama nema koristi. Naša koža pod uticajem UV-zraka doduše proizvodi vitamin D, koji je potreban za pravilan razvoj i čvrstoću kostiju. Međutim, za dovoljnu dnevnu proizvodnju vitamina D dovoljno je ako samo nekoliko minuta izložimo ruke i lice sunčevim zrakama!

Jedina korist od sunčanja je dakle ugodan, topao osjećaj infracrvenog dijela sunčevih zraka na koži i zato izlaganje suncu treba kontrolisati. Naročito treba izbjegavati direktnu sunčevu svjetlost između 11 i 16 sati, kad je sunce najjače. To posebno vrijedi za naše najmlađe, čija koža je još osjetljivija i za njih je svako predugo izlaganje suncu još štetnije.

Što kraće dehidriranje kože pri tuširanju

Ljeti se zbog sportskih aktivnosti i znojenja tuširamo i po nekoliko puta na dan. Pri tome treba paziti da kožu što manje dehidriramo. To znači da se ne smijemo tuširati prevrućom vodom, tuširanje mora proći što brže, sapun se nanosi samo na neke dijelove tijela.

Moramo upotrebljavati sapune na bazi ulja ili umjesto sapuna pH neutralne ili blago kisele sindete (proizvod za higijenu kože bez sapuna) jer oni manje isušuju kožu, a istovremeno je omekšavaju i umiruju ako je razdražena ili sklona upalama. Zatim se nježno obrišimo peškirom i na još vlažnu kožu nanesimo losion ili mlijeko za tijelo. Što je viši postotak vode u sredstvu za njegu, bit će veći efekat hlađenja kože prilikom hlapljenja vode, što naročito prija kod eventualnih opekotina od sunca.

Tada treba odabrati proizvode za ranjenu i upaljenu kožu nakon sunčanja jer osim vodene faze, koja ugodno hladi, sadrže i sastojke koji pomažu kod obnavljanja oštećene kože, npr. pantenol.

Nemojte zaboraviti njegu iznutra

Osim njege izvana važna je i »njega iznutra«. Ljeti jedite puno voća i povrća, popijte mnogo vode, prestanite pušiti i koža će vam biti zahvalna! Možete također napraviti kućnu masku za lice. Upotrijebite voće koje vam je pri ruci, zgnječite ga i dodajte mu malo svježeg sira ili jogurta te nanesite na nekoliko minuta na očišćeno lice, a zatim operite velikom količinom vode.

Uživajte u ljetu bez griže savjesti, ali uvažavajte tih nekoliko osnovnih principa o zaštiti i njezi kože tokom ljeta. Lijepa koža ne znači koža potamnjela od sunca, nego mladenački i svjež izgled i u zrelijim godinama!

Irena Peteln, dr. med., dermatologinja

Proizvodi su dostupni u apotekama!