SPF-faktorHemijski (organski) UV-filteri

Kreme s UV-zaštitom pod povećalom

Kod prekomjerne izloženosti UVB-zrakama na koži su vidljive promjene (crvenilo, opekotine), a UVA-zrake su tihe ubice kože i oštećenja su vidljiva tek nakon puno godina.

Ako bar malo pratite situaciju u kozmetici, znate da je posljednjih godina učinjeno puno posla na osvještavanju potrošača o štetnom uticaju sunčevih zraka i važnosti korištenja kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom.

Budući da se približava ljeto, a s njim i jače sunce, idealno je vrijeme da u Merz Spezialu kažemo nekoliko riječi o proizvodu koji nas štiti od UV-zraka – kremi s UV-zaštitom.

Da li trebam koristiti kremu sa zaštitnim faktorom?

Dokazano je da su sunčeve ili UV-zrake štetne za kožu – uzrokuju rak kože i ubrzano starenje kože. Kod prekomjerne izloženosti UVB-zrakama na koži su vidljive promjene (crvenilo, opekotine), a UVA-zrake su tihe ubice kože i oštećenja su vidljiva tek nakon puno godina. UVA-zrake uzrokuju oksidativni stres i utiču na razgradnju kolagena i hijaluronske kiseline, što se na koži manifestuje stvaranjem bora. Također utiču na stvaranje hiperpigmentacija.

Istina je da sunčeve zrake pored štetnih imaju i blagotvorne učinke – omogućavaju sintezu vitamina D u koži, utiču na kardiovaskularne bolesti i mentalno zdravlje te učestvuju u stvaranju nitrogen oksida (koji snižava visoki krvni pritisak), serotonina i melatonina.1

Uprkos svim pozitivnim efektima ne možemo zanemariti činjenicu da sunce ima važnu ulogu u ubrzanom starenju kože, a i u razvoju raka kože. Moramo biti oprezni kada se izlažemo suncu i zaštititi kožu – naročito ako koristimo aktivne supstance poput retinoida ili kiselina, odnosno ako uzimamo lijekove koji povećavaju osjetljivost kože na UV-zračenje.

Šta je SPF-faktor?

Kratica SPF znači Sun Protection Factor ili zaštitni faktor. Govori nam koliko dugo možemo „produžiti“ prirodnu zaštitu kože (koja iznosi oko 10 minuta) prije nego što se na njoj pojavi opekotina. Ako koristimo SPF 50, možemo biti na suncu 50 puta duže nego što bismo bili bez zaštite – znači 50 x 10 minuta. U teoriji bismo uz dovoljnu primjenu kreme za sunčanje i redovno ponovno nanošenje SPF 50 bili potpuno sigurni 500 minuta, ali u praksi je zbog znojenja i propadanja UV-filtera ta mogućnost više utopijska nego realna.

Također treba imati na umu da nas ni jedan SPF ne štiti 100-procentno od UV zraka – čak i SPF 50 blokira „samo“ 98 procenata UVB-zraka. Zbog toga se uz kreme s UV-zaštitom za vrijeme najjačeg sunca preporučuje i prekrivanje tijela (kapa, odjeća, sunčane naočale) i, naravno, povlačenje u dobru staru hladovinu.

Također treba imati na umu da nas ni jedan SPF ne štiti 100-procentno od UV zraka – čak i SPF 50 blokira „samo“ 98 procenata UVB-zraka.

Koje UV-filtere bih trebala odabrati – hemijske ili mineralne?

Hemijski (organski) UV-filteri djeluju upijajući UV-svjetlost na određenim talasnim dužinama, a mineralni (anorganski) UV-filteri dijelom apsorbiraju, a dijelom odbijaju i raspršavaju UV-zračenje. Hemijski UV-filteri su podijeljeni i prema vrsti UV-svjetlosti od koje nas mogu zaštititi na:

  • UVA-filtere (Oxybenzone, Avobenzone, Ecamsule)
  • UVB-filtere (Octinoxate, Octisalate, Octocrylene, Homosalate, Ethylhexyl triazone)
  • filtere širokoga spektra (Mexoryl SX, Tinosorb S i M)

Prednost hemijskih filtera je to što su kozmetički elegantniji, nisu teški na koži, lakše se razmazuju i ne ostavljaju bijele tragove. S druge strane, njihov nedostatak je sigurnost; postoje naime studije koje ukazuju na to da ti filteri prolaze kroz kožu u sistemski krvotok i uzrokuju zdravstvene tegobe (endokrinološke).2,3 Hemijski UV-filteri kod nekih osoba uzrokuju reakcije preosjetljivosti na koži (crvenilo, iritacija).

Uz hemijske postoje i prethodno spomenuti mineralni UV-filteri. Predstavnici mineralnih UV-filtera su dva spoja: cinkov oksid i titanov dioksid. Mineralni filteri pokazuju veću sigurnost jer ne prodiru kroz kožu. Istina je, međutim, da je s njima teže sastaviti elegantnu kozmetičku formulaciju zbog koje nećete izgledati bijelo kao da ste upravo ustali iz groba – pogotovo ako nisu u obliku nanočestica.

Mineralni filteri su prikladniji za osobe s osjetljivom kožom. Međutim, ako imate suh tip kože i želite upotrebljavati samo mineralne filtere, ispod kreme za sunčanje nanesite serum i kremu za njegu – cinkov oksid u formulacijama naime može dehidrirati kožu.

Da li u svojoj jutarnjoj rutini ispod kreme s UV-zaštitom mogu nanijeti kremu s vitaminom C?

Vitamin C i krema za sunčanje čine par koji izvrsno djeluje u kombinaciji. Vitamin C poboljšava efikasnost kreme s UV-zaštitom jer osim što podstiče stvaranje kolagena štiti kožu od slobodnih radikala i posvjetljava pigmentne mrlje. Krema za sunčanje istovremeno sprečava oksidaciju vitamina C na koži, čime povećava njegovu efikasnost. Dakle, ako želite „udvostručiti“ zaštitu i njegu kože, krema s vitaminom C u kombinaciji s kremom za sunčanje bit će vam najbolji saveznik!

Viri:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27876126/
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2759002
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997468/

Proizvodi su dostupni u apotekama!