lijepa, gusta i sjajna kosa rast kose

Koje ključne vitamine, minerale i biljne ekstrakte sadrže naše Merz Spezial Hair kapsule?

Ako vas zanima koje ključne tvari sadrže naše Merz Spezial Hair kapsule i kako ih koristiti za postizanje kose iz snova, čitajte dalje!

Mi žene itekako smo svjesne da lijepa, gusta i sjajna kosa doprinosi većem samopouzdanju i osjećaju privlačnosti. Kosa nije samo ogledalo zdravlja, ona je također važan dio ženskog identiteta koji potječe iz najstarijih kultura – njen izgled znatno utiče na to kako se osjećamo u svojoj koži.

Poput kože i noktiju, i kosa treba dobiti dovoljne količine hranljivih sastojaka za svoju ljepotu i zdravlje. Ako vas zanima koje ključne tvari sadrže naše Merz Spezial Hair kapsule i kako ih koristiti za postizanje kose iz snova, čitajte dalje!

 

L-cistein

L-cistein je aminokiselina koja je jedan od glavnih gradivnih dijelova keratina, bjelančevine koja čini strukturu kose. Bez dovoljno L-cisteina za održavanje keratinskih struktura kosa će oslabiti i biti sklona pucanju. L-cistein je jedna od rijetkih aminokiselina koja može tvoriti takozvane disulfidne veze koje drže keratin na okupu, pa čak i pomaže kosi da zadrži vlagu.

 

Ekstrakt zelenog čaja, prosa i paprike

Ekstrakt zelenog čaja sadrži antioksidanse, a osim njih i polifenole, biljne spojeve koji podstiču ponovni rast kose. Studije pokazuju da polifenoli mogu uticati na razmnožavanje dermalnih papila koje su ključne za rast korijena kose.1

Ekstrakt prosa značajno poboljšava rast ćelija u folikulima vlasi, istovremeno povećavajući debljinu kolagena u folikulu vlasi. Sve to znači da proso može ubrzati rast kose, a u isto vrijeme zadržati zdravu i jaku kosu. To je potvrđeno u kliničkoj studiji u kojoj je 91 posto žena s prekomjernim opadanjem kose primijetilo značajno smanjenje gubitka kose nakon tri mjeseca dnevnog unosa ekstrakta prosa.2

Ekstrakt paprike podstiče protok krvi u folikulima vlasi, što osigurava zdraviji rast kose.

Ekstrakt zelenog čaja sadrži antioksidanse, a osim njih i polifenole, biljne spojeve koji podstiču ponovni rast kose.

Bakar

Ako želite da vaša kosa zadrži boju, Merz Spezial Hair kapsule bit će vaš novi najbolji pomoćnik. Bakar koji sadrže kapsule daje važan doprinos normalnoj boji kose.

 

Vitamini grupe B

Što se tiče održavanja zdrave i jake kose, vitamini grupe B imaju jednu od najvažnijih uloga.

  • Vitamini B2 i B12 su važni u metabolizmu masti, bjelančevina i ugljikohidrata koji snabdijevaju kosu hranljivim sastojcima. Također su uključeni u stvaranje i održavanje crvenih krvnih ćelija, koje su odgovorne za opskrbu vlasišta kisikom, što povoljno utiče na rast kose.
  • Vitamin B6 učestvuje u sintezi cisteina i njegovoj ugradnji u keratin, što podstiče zdrav rast kose.
  • Folna kiselina doprinosi sintezi aminokiselina i funkcioniranju imunološkog sistema, a također pomaže u diobi ćelija. 
  • Biotin je prava zvijezda među vitaminima B u održavanju zdrave kose! Biotin (vitamin B7) ponekad se naziva i vitaminom H zbog njemačkih riječi Haar i Haut, koje znače kosu i kožu. Nedostatak tog vitamina može izazvati opadanje i lomljivost kose.

 

Željezo

Željezo učestvuje u stvaranju hemoglobina i crvenih krvnih ćelija, a oni su odgovorni za prenos kisika u tijelu. Tako osigurava kosi potrebne hranljive sastojke.

 

Cink

Cink je element u tragovima koji usmjerava više od 300 enzimskih procesa. Studije su pokazale da su nepravilnosti u metabolizmu cinka u organizmu presudne kod pretjeranog opadanja kose.3 Cink daje važan doprinos održavanju zdrave kose te doprinosi sintezi DNA i diobi ćelija.

 

Izvori:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17092697/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31135099/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3870206/

Proizvodi su dostupni u apotekama!