Kako ukloniti prištiće?

Prištići ili bubuljice su jedna od onih dosadnih neugodnosti koje mogu negativno uticati na to kako se osjećamo, ali i na samopouzdanje – ne samo žena već i muškaraca.

Prištića se nećete riješiti preko noći; naime, postoji mnogo uzroka njihovog nastanka, a uklanjanje može potrajati i više godina.

Zašto nastaju prištići?

Najčešći uzrok nastanka prištića je porast nivoa hormona testosterona koji se počinje događati već u adolescentskim godinama. Testosteron utiče na pojačan rad lojnih žlijezda i pretjerano lučenje sebuma ili loja, a kada se loj počne nakupljati pod kožom, začepljuje lojne žlijezde. Tamo se počinju razmnožavati bakterije koje uzrokuju upalu, što dovodi do stvaranja prištića.1

Bakterije odgovorne za nastanak prištića (Propionibacterium acnes) zapravo su dio zdrave mikrobiološke flore kože – prištiće uzrokuju samo kada se previše razmnože. Naime, začepljene pore pružaju im izvrsne uslove za život i razmnožavanje.

Kod muškaraca se pojava prištića obično smiri nakon puberteta, a kod žena prištići često mogu biti dugotrajni problem jer na njih pored testosterona utiču hormonalne promjene (trudnoća, menstruacija, menopauza) i genetika.

Međutim, uzroci nastanka prištića mogu biti i drugačiji.

 • Prehrana

Prehrambene navike imaju velik uticaj na kožu; ljepota i zdravlje počinju na tanjiru. Vitamini i minerali iz voća i povrća te omega-3 masne kiseline bez sumnje su korisni za lijepu i sjajnu kožu. S druge strane, mliječni proizvodi poznati su kao uzročnici nepravilnosti – mlijeko sadrži androgene (muške hormone, uključujući testosteron), koji doprinose stvaranju prištića.2

Neprijatelj lijepe kože također je hrana s visokim glikemijskim indeksom (poput šećera ili bijelog hljeba). Takve namirnice uzrokuju porast nivoa šećera u krvi poslije jela, a posljedica je povećana proizvodnja inzulina. Inzulin je stimulator androgena koji podstiču povećano stvaranje sebuma i utiču na učestalost prištića.3

Prištići mogu biti i posljedica nedostatka cinka. Cink sprečava upale u tijelu koje su usko povezane sa stvaranjem prištića.

 • Nepravilna njega

Primjena hranljivih krema s visokim sadržajem ulja ima blagotvoran uticaj na suhi tip kože – međutim, na koži koja je podložna nastanku prištića takve kreme mogu izazvati pravi nered. Ulja nisu jedina koja mogu uzrokovati nepravilnosti; treba izbjegavati i sastojke koji začepljuju pore (poput izopropil miristata, Laureth-4 i kapril/kapric triglicerida).

Morate koristiti hidratantne proizvode koji neće opteretiti i mastiti kožu. Ako ste skloni prištićima, možete posegnuti i za proizvodima sa sastojcima poput salicilne, glikolne i mliječne kiseline. Naravno, ne zaboravite na temeljito svakodnevno čišćenje kože; ako svako veče idete spavati s puderom na licu, kvalitetne kreme u borbi protiv prištića neće vam mnogo pomoći. A za tačku na i svake sedmice koristite piling za uklanjanje mrtvih ćelija s kože.

 • Stres

Istraživanje klinike za dermatologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford pokazalo je da postoji veza između hroničnog stresa i pogoršanja prištića. Kod povišenog nivoa stresa kod studenata – tokom ispitnog perioda – primijećeno je da se proces zarastanja rana produžio i da se pogoršalo stanje kože.4

Uprkos činjenici da na glavne uzročnike prištića, poput genetike i hormona, ne možete pretjerano uticati, primjenom savjeta u nastavku možete poboljšati izgled svoje kože i smanjiti učestalost prištića.

 • Pijte najmanje 2 litra vode dnevno
 • Ograničite konzumaciju mliječnih proizvoda, prerađene hrane, bijelog brašna i šećera
 • Uzimajte dovoljno omega-3 masnih kiselina
 • Počnite uzimati dodatke prehrani koji sadrže cink
 • Izbjegavajte alkoholna pića
 • Redovno mijenjajte posteljinu i peškire
 • Što manje dodirujte lice i ne stiskajte prištiće
 • Uvijek dobro očistite lice prije spavanja i uklonite sve ostatke šminke
 • Ako ste pod stresom, meditirajte ili idite u prirodu

Sara Papler Dvornik,  dipl. kozmetolog  

Izvori:

1. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-do-pimples-form#causes

2. https://www.verywellhealth.com/does-drinking-milk-cause-acne-15684

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27061046

4. https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/479409

 

Proizvodi su dostupni u apotekama!