Kako izgledati čudesno i bez šminke!

Kako izgledati odlično i bez šminke!

Činjenica je da se većinu vremena žene ne šminkaju samo radi sebe – to definitivno potvrđuje trenutna situacija. Od kada smo kod kuće, u udobnim smo trenerkama, bez frizura i bez šminke. Rijetkost je da žena svako jutro ustane i provede pola sata pred ogledalom radi potpune primjene pudera, rumenila, sjenila, maskare i ruža za usne. Zašto, ako nas ionako niko ne vidi? Dakle, u čemu je stvar?

Da budemo iskrene prema sebi, sada je vrijeme da priznamo da smo se počele oslanjati na šminku. Ako se dovoljno ne naspavamo i budne smo do kasno u noć, nanesemo puder ujutro. Ako smo umorne, a samim tim i blijede, pribjegavamo rumenilu. U tome nema ništa loše, a s druge strane to znači da se većina nas ne osjeća dovoljno dobro bez šminke. Pa to ne bi trebalo biti tako.

Ovaj period je stoga idealna prilika da naučimo da se ponovno osjećamo ženstveno i samouvjereno u svojoj koži čak i kada ne nosimo šminku. To ne znači da moramo izgledati kao da smo tek pobjegle iz kamenog doba – uz upute u nastavku možemo pružiti i lijepu, blistavu kožu i uredan izgled bez šminke!

Vlažite, vlažite i još jednom vlažite.

Svi smo čuli frazu “Pijte dovoljno vode” toliko puta da zvuči kao pokvarena ploča. Ali je li vam to samo „prošlo kroz uši“ ili ste zapravo počele piti više vode?

Voda je ključna za zdravlje i dobrobit jer uklanja toksine iz naših organa, pomaže koži da nosi hranjive tvari i poboljšava njenu elastičnost. Bez vode koža brzo postaje suha i devitalizirajuća; preporučljivo je piti barem dvije litre dnevno, a nakon nekoliko sedmica stalne hidratacije naša će koža postati čišća i blistavija.

Jedite zdravo

Vodite računa o zdravoj prehrani bogatoj voćem i povrćem i pokušajte što manje posjećivati svoj frižider u nadi da ćete pronaći neke ukusne zalogaje. Ako se ne možete oduprijeti slatkim grijesima, jednostavno ih ne kupujete kada posjetite trgovinu – ako ih nemate na kuhinjskim policama, teško ćete ih pojesti.

Odspavajte

Spavajte dobrih 8 sati svaku noć – tako ćete izbjeći tamnu i umornu kožu. Adekvatna količina sna omogućit će vam da se odmore i vaše tijelo i koža.

Uredite obrve

Svaki dobar šminker potvrdit će da su oblikovane obrve osnova dobre šminke. Jednako kao što su dobro njegovane obrve jedan od najvažnijih dijelova lica (bilo da nosite šminku ili ne), tako i njegovane ili pogrešno popunjene obrve mogu pokvariti i najljepše lice.

Za oblikovanje obrva ne treba vam ništa drugo osim kvalitetne pincete – oblik obrva trebao bi odgovarati vašim potezima i obliku lica.

Njegujte svoju kožu

Lijepa i njegovana koža osigurava da izgledate fantastično čak bez imalo šminke. Uvijek temeljito očistite i navlažite kožu odabirući proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože i daju vidljive rezultate.

Nanesite hranjivi balzam za usne umjesto šminke

Da se malo prevarite, na usne nanesite obojeni balzam za usne, koji će ih navlažiti i nahraniti te učiniti mekanim i sočnim. Ako su vam usne suhe i ispucale, koristite balzam koji sadrži shea maslac ili ulje jojobe.

Ne zanemarujte kosu

U vrijeme kada smo kod kuće i nikoga ne vidimo osim svoje porodice i kućnih ljubimaca (osim hitne posjete prodavnici), većina nas bi radije na neodređeno vrijeme odgodila pranje kose – pogotovo one među nama koje imaju dugu kosu.

Obavezno perite kosu barem jednom do dva puta sedmično i uredite svoju frizuru – čak i ako to radite samo za svoje oči. S urednom i mirisnom kosom odmah ćete se osjećati bolje!

Prihvatite sebe takve kakve jeste

Nema puno sretnih žena koje imaju savršenu kožu, duge trepavice i pune usne – svaka od nas ima “mane” na licu koje želi sakriti i naglasiti ono što voli. Ali na kraju dana, šminka je samo šminka – ona ne smije odlučivati kako se osjećamo u svojoj koži. Mane nas ne smiju uvjeriti da nismo dovoljno lijepe bez šminke. Naime činjenica je da istinska ljepota dolazi iznutra – i nijedna šminka na ovom svijetu ne može nam je dati.

Stoga iskoristite ovo vrijeme kao priliku da shvatite da bez svakodnevne šminke svijet neće propasti – da vas djeca i dalje prepoznaju, da vas suprug i dalje gleda željnim očima i da ste lijepe upravo takve kakve jeste.

Sara Papler Dvornik,  dipl. kozmetolog  

Proizvodi su dostupni u apotekama!