Ispadanje kose nakon poroda – da li se trebate zabrinuti

S ispadanjem kose nakon poroda suočavaju se mnoge žene. Međutim, to što niste jedini, vjerovatno vas neće utješiti. Najvjerovatnije vas zanima prvenstveno to da li će se prekomjerno ispadanje kose zaustaviti nakon poroda ili je to činjenica s kojom ćete odsad jednostavno morati živjeti?

Kratak odgovor bio bi da je briga suvišna jer povećano ispadanje kose nakon poroda obično prolazi relativno brzo i bez posebnih postupaka. Postoji međutim i nekoliko metoda pomoću kojih možete smanjiti ispadanje kose poslije poroda.

Zašto je prekomjerno ispadanje kose nakon poroda tako često?

Pramenovi kose u rukama i po podu kupaonice sigurno vas plaše. Vrijeme nakon poroda inače je vrijeme mnogih radosti, ali na žalost taj period ima i nekoliko manje lijepih strana. Jedna od njih je pretjerano ispadanje kose koje pogađa jako puno žena. Ispadanje kose inače je sasvim uobičajena pojava i dnevno prosječno ispadne približno 100 vlasi. Budući da kosa ne ispada odjednom, to često i ne primjećujemo, odnosno pojavi ne posvećujemo posebnu pažnju.

Važan faktor koji utiče na povećano ispadanje kose nakon poroda je promjena hormona u tijelu. U vrijeme sretnog očekivanja trudnički hormoni brinu se da vaša kosa bude bujna i sjajna kao nikada do tada. Kaže se da se žene u trudnoći »proljepšaju«, odnosno dobiju posebnu draž, što se može dokazati sasvim biološkim promjenama u tijelu.

Ako ste se već skroz navikli na natprosječno jaku i gustu kosu, period nakon poroda može vam izazvati priličan šok. Sniženje nivoa trudničkih hormona često uzrokuje ubrzano ispadanje kose nakon poroda. Briga da ćete skroz oćelavjeti je sasvim suvišna. Pojava prekomjernog ispadanja kose nakon poroda je često samo nekakva »normalizacija stanja« – vaša kosa postepeno postaje kakva je i bila prije trudnoće.

Šta možete učiniti sami za smanjenje ispadanja kose nakon poroda?

Savjetujemo da se pobrinete za dovoljan unos važnih hranjivih tvari za kosu, što naročito znači dovoljan unos cinka i vitamina grupe B. Po potrebi možete si pomoći dodacima prehrani kao što su npr. kapsule Merz Spezial Hair. Nakon poroda budite neko vrijeme vrlo nježni prema kosi. Perite je samo onda kad je to zaista jako potrebno. Upotrebljavajte kvalitetan balzam za kosu i češalj sa širokim razmacima među zupcima.

  • L-cistin: pomaže u stvaranju keratina koji je ključni strukturni sastojak kose te omogućava zdravu i jaku kosu
  • Cink je neophodan za zdravlje kose i sprečavanje ispadanja kose
  • Biotin: doprinosi održavanju normalne kose, elastičnosti vlakana kose, čime se kosa štiti od uticaja iz okoline
  • Vitamini grupe B: imaju ključnu ulogu u metabolizmu masti, bjelančevina i ugljikohidrata koji opskrbljuju tijelo hranjivim tvarima važnima za rast kose. Ujedno doprinose normalnoj sintezi cisteina i njegove ugradnje u keratin, čime potiču zdrav rast kose
  • Ekstrakt paprike: paprika u prahu proširuje kapilare i tako omogućava snabdijevanje kose hranjivim tvarima
  • Ekstrakt zelenog čaja: doprinosi zaštiti folikula kose i povećava rast kose, a pantenol u zelenom čaju jača kosu
  • Bakar: doprinosi održavanju normalne pigmentacije i prirodne boje kose
  • Željezo, folna kiselina, vitamin B2 i vitamin B12 potrebni su za stvaranje krvi, a korijen kose snabdijevaju hranjivim tvarima. Paprika u prahu proširuje kapilare i time omogućava poboljšanu opskrbu kose hranjivim tvarima

Proizvodi su dostupni u apotekama!