7 ljetnih tajni za lijepu kožu

7 ljetnih tajni za lijepu kožu

Ko ne želi svježu i na dodir meku kožu? Istini za volju, koža je ljeti češće suha, pretjerano preplanula i iritirana. A nedovoljno njegovano lice ne šteti samo izgledu već može svjedočiti i o tome da se prema svojoj koži odnosimo nemarno, a prema zdravlju i vlastitoj dobrobiti nepouzdano. A za sjajnu i izgledom zdravu kožu trebamo samo nekoliko jednostavnih mjera. Da li vas zanima kojih? Otkrijte 7 ljetnih tajni za lijepu kožu!

1. Recite ne sunčanju!

Ljetno sunce puni nam dušu, grije kosti i hrani nas vitaminom D. No, ne smijemo zaboraviti da izlaganje suncu nije potpuno zdravo za kožu, oči i kosu. Stručnjaci već dugi niz godina upozoravaju da zdrava preplanulost ne postoji, da su UV-zrake kancerogene te da su sunčanje i upotreba solarija opasni za kožu i zdravlje jednako kao i duhanski dim ili azbest. Zbog toga nas dermatolozi svake godine upozoravaju na sunčanje, pozivajući nas da u jesen uđemo s jednako svježim tenom kao što smo se oprostili od zime. Ali ne samo zbog zdravlja. Koža izložena suncu također je veliki estetski izazov jer kožu isušuje, oduzima joj prirodni sjaj, a pod njegovim uticajem koža ružno stari. A to dame ne žele, zar ne?

2. Iznutra prema van

Ljepota kože, kose i noktiju može nas očarati izvana, ali samo ako je unutra svjesno njegujemo svim potrebnim hranjivim tvarima i mineralima. Kako ćemo to učiniti? Dovoljnim unosom vode te zdravom, uravnoteženom i redovnom prehranom, a sve to je važno za opće zdravlje organizma. Za zdrav i elastičan izgled kože, što sporije opadanje nivoa kolagena i zaštitu od slobodnih radikala koji uzrokuju starenje kože neophodne su odgovarajuće količine vitamina A, B2 i C te cinka, biotina i niacina. Ako niste sigurni da li ih uzimate dovoljno zdravom i redovnom prehranom, oslonite se na kvalitetne dodatke prehrani pomoću kojih možete kontrolisati unos esencijalnih hranjivih tvari koje podstiču prirodno obnavljanje kože.

3. Manje je više

Neke stare narodne mudrosti aktuelne su i opravdane i u modernim vremenima. Jedna od takvih sigurno je povezana s izrekom „manje je više“. U svoje tijelo unosite manje kalorija, jedite manje, ali redovno i uravnoteženo. Manji unos kalorija bez sumnje ugodno stimulira i pomlađuje organizam. Ali i kožu.

4. Dobar san vrijedi zlata

U svakodnevnoj žurbi često zapostavljamo san koji nam je neophodan za regeneraciju čitavog organizma i duha. Potrebe za spavanjem inače su vrlo individualne, ali uvijek bismo se trebali probuditi odmorni i puni energije. Da li se budite takvi? Vjerovatno ne. Zbog toga tokom slobodnih dana priuštite sebi „beauty sleep“. Koža lica svaki put će vam iskreno zahvaliti na kvalitetnom snu!

5. Tijelo voli kretanje

Ako mu priuštite redovnu i dovoljno intenzivnu fizičku aktivnost, tijelo će vas bez sumnje nagraditi dobrim zdravljem i psihofizičkom kondicijom. Preznojena koža kretanjem će izbaciti toksine, dobro se napojiti krvlju i zasjati svojim punim sjajem.

6. Da li ste dobro?

Razapeti ste između posla, porodice, dužnosti i ostalih obveza – život na „autopilotu“ ne dozvoljava vam unutrašnji mir i zadovoljstvo. Odgovor na pitanje: „Da li ste dobro“ skriva se tek u zaustavljanju. Da li se zaustavljate i opuštate dovoljno često? Ne? Onda već danas priuštite sebi trčanje, kafu s prijateljicom, šetnju uz potok ili bilo šta što vas opušta. Osim dobrobiti i zdravlja, stanje naše kože također je pokazatelj koliko nam zaista dobro ide.

7. Ogledalce, ogledalce na zidu, kaži mi!

Svakodnevna i cjelovita njega lica te vrata djeluje blagotvorno na kožu. Koliko je blagotvorna, saznajte nakon svake večernje njege. Koristite kvalitetne proizvode koji kožu stimuliraju, hlade i omekšavaju, dubinski je vlaže i štite od slobodnih radikala te je snabdijevaju svime što joj pruža elastičnost. Ako u to niste uvjereni, samo se pogledajte u ogledalo nakon kvalitetne večernje njege. Ono će vam vjerojatno reći: „Lijepa si!“

Izvori

https://www.nijz.si/sl/zascita-pred-soncem

https://www.nijz.si/sl/kako-je-z-obiskovanjem-solarijev-v-kozmeticne-namene

https://www.nijz.si/sl/ultravijolicno-uv-sevanje-in-zdravje

Proizvodi su dostupni u apotekama!